Zmiany w stawkach VAT. Co zdrożeje, a co potanieje?

2855

Wraz z początkiem lipca w życie wejdzie nowa matryca stawek VAT. Wskutek nowych przepisów stawki podatkowe na niektóre produkty zostaną obniżone lub podwyższone. Zdaniem wiceministra finansów Jana Sarnowskiego zmiany te są korzystne zarówno dla przedsiębiorców, jak i konsumentów.

Fot. Pixabay

Początkowo zmiany stawek VAT miały zostać wprowadzone 1 kwietnia, jednak z uwagi na epidemię termin ten odroczono. Kilka miesięcy wcześniej, bo 1 listopada 2019 r., obniżono VAT dla e-booków i e-prasy.

Wiceszef resortu uważa, że nowa matryca VAT znacznie uprości system stawek. Przypisanie określonej stawki do danej kategorii towaru, czy usługi ma być znacznie łatwiejsze. Kategorii towarów i usług, do których zastosowanie mają określone stawki będzie znacznie mniej.

– Nie będzie dochodziło do takich sytuacji, jak na przykład w przypadku pączków, gdzie obecnie mamy trzy stawki VAT – mówi Jan Sarnowski.

Minister zaznaczył, że dzięki tzw. systemowi Wiążącej Informacji Stawkowej, każdy podatnik będzie mógł uzyskać informację o prawidłowym przyporządkowaniu stawki. 

Fot. Pixabay

Obniżenie stawki podatku VAT obejmuje:

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów (spadek z 8 do 5 procent),
  • Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka (spadek do 5 proc.). Obecnie produkty te są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna (spadek z 8 do 5 procent).
  • Musztarda oraz niektóre przyprawy, takie jak na przykład papryka słodka, pieprz, tymianek (spadek z 23 na 8 proc.),
  • Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe, artykuły higieniczne, np. podpaski, tampony higieniczne, pieluchy (spadek z 8 na 5 proc.),

Wzrost stawki podatku VAT obejmuje natomiast:

  • Niektóre przyprawy nieprzetworzone, np. kurkuma, kmin, szafran (wzrost z 5 do 8 proc.),
  • Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m. in. kraby,  krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są wspomniane produkty (wzrost z 5 do 23 proc.),
  • Drewno opałowe (wzrost z 8 do 23 proc.),
  • Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych (wzrost z 8 do 23 proc.).

POWIĄZANE ARTYKUŁY