Szczypiornistki gotowały z Salezjanami

407

Rzodkiewka, ciecierzyca, bazylia, chleb, pomidory i wiele innych składników bardzo dobrze znanych uczniom Salezjańskiej Szkoły Podstawowej, posłużyło do wzbogacenia pasty hummus, jaką młodzi ludzie zrobili wraz z zaproszonymi szczypiornistkami Metraco Zagłębia Lubin. Wspólne gotowanie nie mogło odbyć się bez uśmiechów, rozmów na tematy kulinarne, ale i sportowe.

Uczniowie 2a po raz kolejny udowodnili, że uwielbiają zajęcia kulinarne. – Smarujemy bułki oliwa z oliwek, dodajemy pomidor czy ser, a następnie wszystko na blachę i do pieca. Dziewczęta robią sos z cieciorką. Wszystko będziemy na końcu doprawiać i jeść. W naszym gotowaniu najlepsze jest to, że jest współpraca i pomagamy sobie nawzajem – przyznaje Mateusz, uczeń 2a.

Za każdym razem w zajęciach, które odbywają się w ramach ogólnopolskiego programu, a także pomysłu wychowawczyni drugoklasistów z Salezjańskiej Szkoły Podstawowej, uczestniczą osoby z różnych branż. I tak byli choćby strażacy, a tym razem młodzi ludzie zaprosili piłkarki ręczne Metraco Zagłębia Lubin w osobach Agnieszki Kuźmickiej i Raphaelli Priolli.

– Robimy hummusy i pieczony chlebek i mam nadzieję, że wszystko dobrze nam wyjdzie. Wszyscy się ekscytują. Panie piłkarki radzą sobie dobrze i mam nadzieję, że tak będzie do końca – przyznaje Pola, koleżanka Mateusza z klasy.

Na początku roku szkolnego 2018/2019, Salezjańska Szkoła Podstawowa włączyła się w ogólnopolski kulinarny program edukacyjny „Dobrze jemy, ze szkołą na widelcu”. Wicedyrektor zaproponowała ten pomysł nauczycielką 2a. Okazał się on strzałem w dziesiątkę, a dodatkowo mocno uczy dzieci funkcjonowania w grupie.

– Był to początek przygody ze szkołą na widelcu. Dla dzieci do lekcja życia, którą realizują od września. Dodatkowo współgra to z programem pani Malinowskiej, dzieciaki kuchciaki. Przez cały rok, cyklicznie organizowane są lekcje. Dzieci oswajają się ze zdrowym żywieniem, spotykają ludzi z różnych środowisk, branż. Dzieci na koniec częstują całą szkołę i jest tutaj dodatkowo motyw integracyjny uczniów – podkreśla Katarzyna Borkowska, wicedyrektor Salezjańskiej Szkoły Podstawowej im. Dominika Savio w Lubinie.

Bramkarka „Miedziowych” Agnieszka Kuźmicka oraz Raphaella Priolli znakomicie współgrały z dziećmi i wspólnie przygotowały wyśmienite  potrawy, którymi poczęstowały dyrekcję i uczniów placówki.

– Była to czysta przyjemność. Robiliśmy hummusy śniadaniowe. Wykorzystaliśmy zdrowe produkty. Cieszę się, że dzieci tak się odżywiają i smakuje im to. Dla mnie bomba! Byłam pod wrażeniem dzieci. Dziewczynki i chłopcy wyrywali się do pracy, każdy chciał pomóc. Jeśli chodzi o odbiór to jestem pod wrażeniem. Powiem szczerze, że liczę jeszcze na zaproszenie od dzieci do swojej szkoły – puentuje Agnieszka Kuźmicka.

Na koniec zawodniczki wysłuchały przygotowane przez dzieci piosenki w języku polskim i angielskim, a także zostały obdarowane upominkiem w postaci herbat smakowych. Szczypiornistki natomiast zaprosiły dzieci na najbliższy mecz z Perłą Lublin i przekazały bilety.

Fot. Mariusz Babicz

 

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY