Trufle daktylowe, pizza z kalafiora czy cieciorella, czyli pyszny krem kakaowy – to tylko niektóre z oryginalnych przepisów kulinarnych przygotowanych przez lubińskie licealistki w ramach projektu UpHealth. Dziewczyny udowadniają tym samym, że można się zdrowo odżywiać, nie rezygnując przy tym ze swoich ulubionych smaków. Służą też ciekawymi poradami, np. jak radzić sobie z podjadaniem, napadami głodu, albo czym zastąpić słodycze.
Projekt UpHealth to reklama społeczna prowadzona w ramach ogólnopolskiej olimpiady Zwolnieni z Teorii. Tym razem jej uczestniczki – Joanna Pokora i Karolina Zawadzka –postawiły na zdrowe odżywianie, o czym więcej pisaliśmy tutaj.
Niedawno w mediach społecznościowych uczennice I Liceum Ogólnokształcącego w Lubinie opublikowały serię slajdów informacyjnych, która zaprezentowana została także w jednej z klas.
– Jest to zgrabnie zebrana wiedza z zakresu dietetyki. Zawierała między innymi definicje pojęć takich jak indeks glikemiczny czy błonnik spożywczy. Nie zabrakło też wskazówek, jak poradzić sobie z podjadaniem, ograniczeniem kosztów zakupów spożywczych czy obliczeniem ilości potrzebnych organizmowi kalorii – tłumaczy Karolina Zawadzka.
Na profilu facebookowym Uphealth znajdziemy też mnóstwo interesujących przepisów kulinarnych, które z formie krótkich filmów publikowane są w serwisie YouTube.
– Zapraszamy do zapoznania się z naszymi materiałami. Z pewnością każdy znajdzie w nich coś dla siebie – zachęcają licealistki.
Dodajmy, że I Liceum Ogólnokształcące w Lubinie zwyciężyło w ogólnopolskim rankingu „Zwolnionych z Teorii” pod względem ilości projektów realizowanych w danej placówce. Uczniowie nie zwalniają tempa i w tym roku również podjęli się ich prowadzenia pomimo pandemii.
Fot. Uphealth via Facebook