Po udanej sesji popularno-naukowej w Zespole Szkół w Chróstniku, dotyczącej zdrowej żywności, dyrektor placówki Bronisław Tomaszewski nie ma wątpliwości – Będziemy kontynuować tego typu spotkania – podkreśla.
Szkoła jest organizatorem cyklu tego typu spotkań. Każde z nich cieszy się coraz większym zainteresowaniem. – Jesteśmy otwarci na otaczającą nas rzeczywistość, stąd różna tematyka sesji czy sympozjów. W ten sposób chcemy zwrócić uwagę naszych uczniów na otaczające nas problemy – wyjaśnia dyrektor.
Ostatnia sesja poświęcona była przede wszystkim propagowaniu zdrowej żywności, a tym samym zdrowemu stylowi życia. Podczas wykładów i prelekcji uczestnicy poznali między innymi różnice pomiędzy tzw. zdrową żywnością, a żywnością ekologiczną, czynniki wpływające na jakość produktów ekologicznych oraz asortyment produktów ekologicznych, dostępnych w naszych sklepach. Zaprezentowano również model zdrowego żywienia oraz czynniki warunkujące ludzkie zdrowie.
– Spotkanie było w dużej mierze zainicjowane przez naszych uczniów – wyjaśnia dyrektor. – Młodzież, która uczestniczyła w przygotowaniu licznych prezentacji, była jedynie ukierunkowana przez panią Elżbietę Trocińską, nauczycielkę, jednak rola naszych uczniów jest tutaj bardzo duża.
Na zakończenie przedstawiono pozytywne i negatywne strony produkcji żywności ekologicznej, a zgromadzeni mieli możliwość degustacji zdrowych produktów.
MS
Fot. Arkadiusz Tomczuk