Nie wszędzie można grillować

1578

Przed nami długi majowy weekend. To świetna okazja do wypoczynku na świeżym powietrzu – na działkach czy ogrodach. Nieodzownym elementem takich plenerów są biesiady przy grillu. Grillowanie sprawia dużo przyjemności, lecz należy pamiętać, że wykorzystujemy przy nim otwarty ogień, co niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Aby majówka przebiegała beztrosko i bezpiecznie, poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa, przygotowanych przez lubińską komendę.

Fot. Pixabay

Pamiętajmy o tym, że nie można rozpalać grilli w odległości mniejszej jak 100 m od granicy lasu, za wyjątkiem miejsc wyznaczonych do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu.

Z kolei w przypadku rozpalania ognisk, można to robić w miejscach tylko do tego wyznaczonych. Za niestosowanie się do tego przepisu grozi mandat nawet do 5 tys. zł. W przypadku ognisk, które chcielibyśmy rozpalić na swoich działkach też nie mamy pełnej swobody. Jedynym legalnym opałem jest drewno. Nie wolno w ogniskach palić śmieci czy liści. Organizujący ognisko musi też usytuować je nie mniej niż 4 metry od granicy swojej działki, 10 metrów od pola uprawnego i aż 100 metrów od lasu.

Aby majówka przebiegała beztrosko, bezpiecznie i zgodnie z prawem, poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:

  • grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
  • przed rozpaleniem upewnijmy się czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
  • do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
  • do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
  • w bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
  • nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
  • przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.

Źródło: KPP Lubin


POWIĄZANE ARTYKUŁY