Po raz pierwszy na lubińskim Festiwalu Kwiatów i Roślin gości carving. Lubinianie przez dwa dni mogą uczestniczyć w pokazach i warsztatach pod okiem mistrza Polski w tej sztuce kulinarnej.
Carving to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która wywodzi się z Tajlandii, ale coraz częściej pojawia się w krajach europejskich. Dzisiaj i jutro z tą sztuką kulinarną lubinian zapoznaje Jarosław Galiśkiewicz, kucharz i mistrz w carvingu.
– Z zawodu pracuję jako kucharz. Szukałem dodatkowego zajęcia. Na carving trafiłem przypadkiem cztery lata temu. Przeglądałem strony internetowe i filmiki na YouTube. Spodobało mi się to. Teraz dzielę się swoją pasją z innymi – mówi Galiśkiewicz.
Najczęściej rzeźbi w arbuzach, melonach, selerach i marchewkach. Jego ulubionym materiałem jest arbuz, ponieważ jest trójkolorowy i daje spektakularny efekt.
– Jeśli ktoś chce cieszyć się swoim dziełem dłużej, może zakonserwować wyrzeźbione warzywo w zalewie octowej. Ja mam swojego słodkiego ziemniaka od dwóch lat w zalewie – dodaje.
Poza warzywami i owocami Galiśkiewicz rzeźbi w mydle. Są trwalsze, dzięki czemu efekt pracy pozostaje na dłużej.
Narzędzia używane do rzeźbienia muszą być dość ostre i precyzyjne. Galiśkiewicz posiada specjalny tajski nóż zakończony z jednej strony ostrzem a z drugiej szpikulcem do kreślenia wzorów.
Na pokaz w Lubinie przyszły przede wszystkim kobiety oraz dzieci. Chętnie zadawały pytania, a także próbowały własnych sił pod okiem mistrza. Po wprowadzeniu Galiśkiewicza, czym jest carving, chętni mogli uczestniczyć w warsztatach i stworzyć swoje własne dzieło.
– Spotkałam się już wcześniej z carvingiem. Próbowałam w domu sama nauczyć się tej sztuki, a dzisiaj mogłam wziąć udział w warsztatach. Interesuje mnie wykonanie napisów na warzywach i owocach, bo rzeźbienie wzorów nie jest skomplikowane. Wystarczy trochę wprawy i dobre narzędzia – mówi Grażyna, uczestniczka pokazu.
– Interesują mnie wszelkie dekoracje, sama dekoruję pokarmy, swój dom. Chętnie próbuję różnych technik artystycznych, dlatego przyszłam również na carving – dodaje Janina, kolejna uczestniczka warsztatów.
Strona Jarosława Galiśkiewicza: www.carvingal.pl
oraz youtube: www.youtube.com/channel/UCu74CjVoIpyB1q7hrbyjLQw
Również jutro, 3 maja, będzie można wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez mistrza carvingu. Odbędą się one, tak jak dzisiaj, o godzinie 11 i 15. O 10.30 i 14 odbędą się zaś pokazy rzeźbienia w owocach.
Przypominamy, że cały czas na lubińskich błoniach trwają dwa festiwale: kwiatów i roślin oraz piwa. Szczegóły można znaleźć tutaj: www.lubin.pl/aktualnosci,41672,majowka_na_bloniach_i_w_telewizji.html