Gospodynie – reaktywacja

31

Nowo powstałe Koło Gospodyń Wiejskich w Przychowej, to dziś już jedyne – ale formalnie zarejestrowane w Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych – koło działające na terenie gminy Ścinawa. Niedawno uroczyście rozdano legitymacje potwierdzające przynależność do organizacji, na którą znów wróciła moda. W całym kraju reaktywują się stowarzyszenia aktywizujące mieszkańców wsi.

Na uroczystość, która odbyła się w świetlicy wiejskiej w Przychowej, przybyło wielu znamienitych gości, m.in.: proboszcz parafii Olszany – ks. Józef Wojtaszek, prezes Krajowego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych – Władysław Serafin oraz prezes wojewódzkich struktur tej organizacji – Eugeniusz Chrzan, przewodniczący Rady Miejskiej w Ścinawie – Krzysztof Marek, redaktor naczelny gazety „Plon Dolnośląski” – Robert Kaczanowski, a także kierownik lubińskiej filii Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Arkadiusz Dulęba.

Z zaproszenia szefowej nowego koła, Jolanty Ogrodniczak oraz sołtysa Przychowej Czesława Jastrzębskiego, skorzystał również szef Rady Powiatu w Lubinie, Krystian Kosztyła. Jako mieszkaniec gminy Ścinawa przewodniczący wyraził swoje zadowolenie z powstania koła właśnie w Przychowej. Pogratulował aktywności mieszkańcom i życzył nowopowstałej organizacji, by wpisywała się w życie lokalnej społeczności samymi pozytywnymi działaniami, zaś wszystkim jej członkom wytrwałości, optymizmu i satysfakcji z realizowanych przedsięwzięć.

Głos zabrał, także gość honorowy spotkania – Władysław Serafin, który na uroczystość przyjechał specjalnie z Warszawy. Opowiedział o historii kółek rolniczych i roli kulturotwórczej, związanej z integracją i pielęgnacją tradycji, jaką odgrywają koła gospodyń wiejskich. Życzył również przychowskiej organizacji sukcesów w pracy.

Uroczystego wręczenia legitymacji członkom KGW w Przychowej dokonał Eugeniusz Chrzan, szef ZRKiOR na Dolnym Śląsku. Po części oficjalnej, przemówieniach i wpisach do pamiątkowej księgi, wszyscy zasiedli do stołów, które wręcz uginały się od swojskiego jadła. Goście mogli skosztować wspaniałych wypieków, wędlin oraz smacznych potraw przygotowanych przez mieszkańców.


POWIĄZANE ARTYKUŁY