GIS ostrzega: Groźna bakteria w filecie śledziowym

216

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie – Filet śledziowy a’la matias, którego producentem jest Zakład Przetwórstwa Rybnego Panix Sp. z o. o. Powodem jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu.

– Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności – czytamy w komunikacie GIS.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Filet śledziowy a’la matias

Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.


POWIĄZANE ARTYKUŁY