Dziś nie liczymy kalorii

739

Dziś nie warto liczyć kalorii, bo jak mówi jeden z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – nie będzie mu się wiodło w życiu. W cukierniach i piekarniach ustawiają więc się długie kolejki po te smakołyki. Są i tacy, którzy wolą własnoręcznie wykonane i usmażone.

W cukierniach do wyboru są pączki z marmoladą, budyniem, adwokatem i nie tylko. Mogą być polane lukrem lub posypane cukrem pudrem. Jednak – jak co roku mówią nam cukiernicy – najwięcej osób wybiera te tradycyjne – z marmoladą. Zazwyczaj nikt nie kupuje tylko jednego pączka, a co najmniej kilka.

– Zawsze tradycyjne, ale w tym roku zauważyłem też inny trend. Zrobiliśmy również pączki z adwokatem oraz serem i zabrakło ich już godzinie 6.30 – przyznaje Paweł Górzyński, właściciel piekarni Górzyńscy. – Według mnie pączek musi być z nadzieniem różanym i obficie oblany lukrem – dodaje Górzyński.

W tej piekarni pączki smażone są od lat, a receptura utrzymywana jest w ścisłej tajemnicy, zaś przygotowania do tłustego czwartku trwają praktycznie całą dobę: rozpoczęły się wczoraj w południe, a skończyły dziś około godziny 9.

Podobnie, pełne ręce roboty mieli też cukiernicy i piekarze w innych cukierniach w mieście.

Ci, którzy pączków w domu nie pieką i udają się po nie do cukierni, powinni pamiętać o kilku zasadach. Jak radzą cukiernicy dobry pączek musi mieć wyraźną, jasną obwódkę, czyli tzw. krawat. Powinien być też wysoki i puszysty, co oznacza, ze gdy się go naciśnie, szybko wraca do pierwotnego kształtu. Ważny jest też kolor: jasno-, a nie ciemnobrązowy i powinien się świecić, co oznacza, że usmażono go w świeżym oleju.

Niezależnie od formy, pączki to przyjemność bardzo kaloryczna. Przeciętny, ważący 50 gramów to ponad 200 kalorii.

Dziś jednak kalorii nikt nie liczy, bo tłusty czwartek to według kalendarza chrześcijańskiego ostatni czwartek przed Wielkim Postem, a tym samym zwiastun weekendowego szaleństwa i końca karnawału.

A Wy ile już zjedliście dziś chrustów i pączków?

Fot. Marlena Bielecka i MRT


POWIĄZANE ARTYKUŁY