Już po raz 4. ruszył program „Od uprawy do potrawy”, w którym mogą wziąć udział dzieci ze wszystkich szkół i zerówek w Polsce, w tym w województwie dolnośląskim. W tegorocznej edycji uczniowie dowiedzą się, jak nie marnować jedzenia i dobrze się odżywiać.
Wyrzucanie jedzenia przez dzieci oraz ich złe nawyki żywieniowe to w dzisiejszych czasach duży problem. Zachowania te mają bardzo zły wpływ na najmłodszych, powodując nadwagę lub choroby. Wpływają również niekorzystnie na całą planetę przez produkcję większej ilości śmieci. Tesco Polska swoim programem „Od uprawy do potrawy” chce temu przeciwdziałać. Udział w akcji gwarantuje darmowe materiały edukacyjne dla dzieci i nauczycieli w zerówkach i klasach 1-4 szkół podstawowych, a także możliwość wzięcia udziału w konkursie z nagrodami. Zapisy ruszyły wraz z początkiem roku szkolnego – 2 września.
Do programu „Od uprawy do potrawy” może zapisać się każdy nauczyciel. Wystarczy zarejestrować się przez formularz na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.
– Z badań „Przyszłość na talerzu” realizowanych dla Tesco Polska w 2015 roku i codziennych obserwacji widać wyraźnie, że problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych dotyka mnóstwo dzieci. Brak wiedzy ujawnia się, gdy stają przed samodzielnym wyborem. Właśnie wtedy podejmują wiele nierozważnych decyzji – czy to decydując się na niezdrowe posiłki, czy wyrzucając zupełnie dobre jedzenie. Właśnie dlatego postawiliśmy na nową formułę 4. edycji programu „Od uprawy do potrawy”. Zależy nam na skutecznym rozwiązaniu tego problemu u najmłodszych – mówi Daria Kulińska, dyrektor działu komunikacji w Tesco Polska.
Nauczyciele otrzymają darmowe materiały
Program „Od uprawy do potrawy” daje zarejestrowanym nauczycielom z dolnośląskich szkół możliwość pobrania darmowych materiałów edukacyjnych – 19 kreatywnych scenariuszy lekcji. Na ich podstawie można poprowadzić ciekawe zajęcia o niemarnowaniu żywności. Dodatkowo pierwsze 50 nowych Klubów otrzyma edukacyjną grę planszową „Zakupowe Mistrzostwa” – pozwalającą w interesujący i przystępny dla najmłodszych sposób nauczyć nowych tematów z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania.
Uczniowie razem mogą więcej – poznaj Kluby Niemarnowania Żywności
Każdy z uczestniczących w programie nauczycieli może założyć Klub, czyli grupę od 3 do 30 uczniów. Ich zadaniem jest promowanie idei niemarnowania żywności i tłumaczenie, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Jednym z zadań jest również wskazanie ciekawych pomysłów na ograniczenie tego zjawiska. Przykładowe pomysły dla Klubów można znaleźć po zalogowaniu na stronie internetowej. To między innymi różnego rodzaju przedsięwzięcia i akcje o charakterze informacyjnym i edukacyjnym.
Konkurs dla Klubów
Co roku, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W ramach programu, Kluby Niemarnowania Żywności mogą wziąć udział w konkursie „Ratuję, nie marnuję”. Zadanie konkursowe polega na zorganizowaniu w szkole obchodów tego dnia i stworzenia relacji z wydarzenia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne Kluby wygrają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.