POWIAT. Po raz trzeci młodsze dzieci będą dostawały owoce w szkole na drugie śniadanie. Minister rolnictwa wydał właśnie przepisy, które regulują zasady realizacji tego unijnego programu.
Projekt „Owoce w szkole” ma przeciwdziałać problemowi nadwagi u dzieci i młodzieży. W Unii Europejskiej na tę przypadłość cierpi około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich jest otyła. Eksperci są zgodni, że poprawa sposobu odżywiania może odegrać ważną rolę w zwalczaniu tego problemu. Do osiągnięcia tego celu kluczowe jest spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw.
W ramach programu, uczniowie dostają bezpłatnie w szkole jabłka, gruszki, truskawki, świeże warzywa: marchew, paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne.
Unia Europejska przyznała naszemu krajowi na rok szkolny 2011/2012 czwarty co do wysokości budżet. Na ten cel Polska może wydać 12,3 mln euro, z czego 75 proc. tej kwoty (9,2 mln euro) pokryje UE.
Powiat lubiński jest jednym z liderów programu „Owoce w szkole” na Dolnym Śląsku. W minionym roku szkolnym z programu skorzystało, ponad 90 proc. uprawnionych szkół.
Szkoły podstawowe, zainteresowana udziałem w programie „Owoce w szkole”, w pierwszym semestrze roku szkolnego 2011/2012, powinny złożyć wniosek do 12 września w najbliższym oddziale terenowym Agencji Rynku Rolnego.
Aktualne formularze wniosków oraz warunki uczestnictwa w programie „Owoce w szkole” można uzyskać na stronie internetowej www.arr.gov.pl, w zakładce „Owoce w szkole”.