Warsztaty kulinarne na podsumowanie

117

W Regionalnym Ośrodku Edukacji Ekologicznej w Dziewinie Stowarzyszenie „Aktywny Dziewin” zorganizowało warsztaty kulinarne, podczas których odbyło się podsumowanie projektu Dziedzictwo Kulturowe Dolnego Śląska.

Projekt ten, współfinansowany ze środków gminy Ścinawa w ramach współpracy jednostek samorządu terytorialnego z organizacjami pożytku publicznego, realizowany był od maja tego roku.

– W trakcie spotkania miałem okazję za pomocą krótkiej prezentacji pokazać, jak wyglądały poszczególne etapy realizacji oraz podziękować wszystkim, którzy się zaangażowali w to przedsięwzięcie. Szczególne słowa uznania należą się kobietom, które przygotowały to kulinarne święto. Swoje mistrzowskie dania zaprezentowały panie i panowie z Dziewina, Dłużyc, Krzyżowej, Dziesławia, ze Ścinawy i Mierzowic – mówi Mariusz Mostowski, prezes stowarzyszenia Aktywny Dziewin.

Głównym celem realizowanego projektu była integracja osób z różnych miejscowości i w różnym przedziale wiekowym, ale też pokazanie bogatego dziedzictwa kulturowego Dolnego Śląska. Najmłodszy uczestnik miał niespełna roczek a najstarszy ponad 70.

W spotkaniu udział wzięli burmistrz Ścinawy Krystian Kosztyła, przewodniczący rady miejskiej w Ścinawie Marek Szopa z radnymi oraz zastępca komendanta powiatowego policji w Lubinie podinspektor Sebastian Biały.

Fot. Mariusz Mostowski


POWIĄZANE ARTYKUŁY