Już po raz ósmy do Księginic zawitał Festiwal Kapusty i Pieroga. Oprócz degustacji smakowitych potraw można było posłuchać muzyki na żywo. Gwiazdą imprezy był Andrzej Rybiński. Także na najmłodszych czekało wiele atrakcji.
Goście festiwalu mieli okazję skosztować licznych rodzajów pierogów oraz kapusty pod każdą niemal postacią.
– Jest to impreza, podczas której promujemy polskie, swojskie i ponadczasowe tradycje. Koła Gospodyń, które zgłosiły chęć udziału w konkursie kulinarnym, prezentują różne potrawy z kapusty oraz pierogi w różnych smakach – mówi Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin.
Pierogowe pyszności powstawały na oczach publiczności. Można było podejrzeć technikę lepienia pierogów czy też wykonywania ciasta i farszu. Chętnych do spróbowania tych specjałów nie brakowało. Były pierogi między innymi z ziemniakami, z mięsem, z szpinakiem, z kaszą gryczaną. Na gości księginickiego święta czekały także inne przysmaki, które szybko znikały ze stoisk. Nie zabrakło również konkursów kulinarnych z udziałem publiczności, na przykład na najmniejszego pieroga.
Dzieci też z pewnością się nie nudziły. Dla nich były zabawy z clownem, skakańce, eurobungee, strzelanie z łuku, malowanie twarzy i wiele innych ciekawych zajęć.
Nie brakło także muzyki – na scenie wystąpiły zespoły ludowe: Lubin, Koniczynki i Lejdis. Gościem specjalnym festiwalu był Andrzej Rybiński.
Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Lubin.
AT