Yerba mate – poznaj zdrowy i naturalny “energetyk” prosto z Ameryki Południowej!

254

Yerba mate to doskonała naturalna alternatywa dla kawy i napojów energetycznych. Do niedawna pozostawała szerzej nieznana, dziś sięga po nią coraz ludzi, również w Polsce. Co sprawia, że wciąż zyskuje sobie kolejnych miłośników? Dowiecie się tego z tekstu!

Yerba Mate. Południowoamerykańska alternatywa dla kawy.

Yerba mate to słynny napar rodem z Ameryki Południowej. Powstaje z ostrokrzewu paragwajskiego, rośliny występującej w naturze na pograniczu Argentyny, Paragwaju i Brazylii. To właśnie w tych krajach yerba mate cieszy się największą popularnością. Każdego dnia charakterystyczne naczynko pełne ciepłego i pobudzającego naparu towarzyszy milionom Latynosów. I dzieje się tak od wieków; niezwykłe właściwości ostrokrzewu paragwajskiego znano bowiem już w czasach prekolumbijskich. Odkryli je Indianie Guarani, rdzenni mieszkańcy tych ziem. Żucie listków rośliny dodawało im energii i pomagało uśmierzyć głód. Yerba stała się niezastąpiona podczas polowań, walk i różnego rodzaju plemiennych ceremonii. Dziś istnieją setki mniejszych i większych plantacji oraz kooperatyw rolniczych zajmujących się produkcją mate. Do niedawna zaspokajały one przede wszystkim lokalne potrzeby, dziś coraz częściej w grę wchodzi eksport. Jak narodził się fenomen yerba mate i dlaczego staje się ona coraz popularniejsza na świecie? Wszystko za sprawą jej niezwykłego smaku i cennych właściwości! Duża zawartość naturalnej kofeiny sprawia, że yerba mate energetyzuje nie gorzej niż kawa czy napoje energetyzujące. To jednak nie wszystko. Każda porcja naparu dostarcza szeregu cennych dla zdrowia związków. Zawiera witaminy z grupy B, C i E, magnez, wapń, żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Ponadto, yerba mate cechuje się obecnością antyoksydantów znanych z wpływu na poprawę odporności i opóźnienie starzenia komórek. Co więcej, stymuluje metabolizm, przez co często poleca się ją jako składnik diet odchudzających. 

Spróbuj yerba mate już dziś!

Pewnie niektórzy z Was mieli już styczność z charakterystycznymi akcesoriami do serwowania yerba mate. Najważniejszym z nich jest bombilla, specjalna metalowa rurka z filtrem do separowania fusów. Napar podaje się w tykwie, czyli wydrążonej i wysuszonej tropikalnej dyni lub drewnianym bądź metalowym naczyniu o zbliżonym kształcie. Przygotowanie naparu to dla wielu ważny rytuał, choć wcale nie należy on do trudnych czy skomplikowanych czynności. Wystarczy wypełnić co najmniej ⅓ objętości naczynia suszem, a następnie zalać całość wodą o temperaturze nie większej niż 80 °C. Gdzie kupić yerba mate? Najbogatszą i najbardziej atrakcyjną ofertę znajdziemy w internetowym sklepie PoYerbani.pl. W gąszczu zróżnicowanych marek i gatunków suszu nietrudno o pewną konsternację, szczególnie jeśli nie miało się wcześniej kontaktu z mate. Naszym zdaniem najlepiej zacząć przygodę od suszonych powietrzem yerba mate z dodatkiem owoców i ziół. Z pewnością sprawdzą się np. produkty marek Verde Mate Green lub Yaguar. Początkującym polecamy zakup zestawów yerba mate, w których znajdą wszystkie niezbędne akcesoria oraz yerby. Gorąco polecamy!


POWIĄZANE ARTYKUŁY