Wytyczne dla mięsa

35

Powiatowy lekarz weterynarii w Lubinie przypomina o wymaganiach dotyczących produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra rolnictwa i rozwoju wsi ubojowi poddawać można wyłącznie zwierzęta zdrowe. Podczas uboju należy pamiętać o zachowaniu zasad określonych w przepisach o ochronie zwierząt, systemie identyfikacji, rejestracji oraz ochronie zdrowia i zwalczania chorób zakaźnych.

Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju cieląt, owiec i kóz należy poinformować o tym powiatowego lekarza weterynarii. Po dokonaniu uboju, należy przeprowadzić obowiązkowe badania mięsa pod kątem obecności włośni.

W przypadku drobiu i zajęczaków nie ma obowiązku zgłaszania weterynarzowi zamiaru dokonania uboju.

Mięso ze świń, nutrii i dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia potwierdzającego badania mięsa.

Kary za niezastosowanie się do powyższych zasad wynoszą od 100 do 5000 złotych.

Dodatkowe informacje dostępne są w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Lubinie przy ul. Paderewskiego 100 lub pod numerem telefonu 76 844 28 25.


POWIĄZANE ARTYKUŁY