Weekend jedzenia pod chmurką

3884

Wśród atrakcji, jakie na ten weekend przygotowane zostały dla lubinian, były food trucki w parku Leśnym. Ich właściciele na klientów nie musieli długo czekać.

Kuchnie na kółkach przyjechały do parku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, których motyw przewodni w tym roku to „Smaki Dziedzictwa”. Organizatorzy liczyli wprawdzie na zgłoszenia od firm, które serwują potrawy osadzone w polskiej historii i tradycji, ale okazało się, że w tej dziedzinie gastronomii o staropolskie akcenty trudno. Można było jednak zamówić coś, co w polską tradycję kulinarną wpisało się już bardzo mocno, a w przewodnikach dla zagranicznych turystów opisywane jest jako typowo polskie jedzenie uliczne – mowa oczywiście o zapiekankach.

Food trucki w parku Leśnym będą stały jeszcze w niedzielę, a za tydzień, 18 i 19 września, ich miejsce zajmą właściciele tradycyjnych restauracji.

Fot. BM


POWIĄZANE ARTYKUŁY