Warsztaty z artystycznego dekorowania potraw

124

Carving, czyli sztuka ozdobnego wycinania warzyw i owoców, będzie tematem dzisiejszych warsztatów, które rozpoczną się o godz. 17 w świetlicy wiejskiej w Krzeczynie Małym. Na krótki kurs tworzenia kulinarnych dekoracji zaprasza grupa „Niezwykłe, Zwykłe Kobiety”. Przyjść może każdy.

Fot. materiały organizatora
Fot. materiały organizatora

Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, jakie narzędzie posłużą do carvingu, jak ich używać i co można nimi stworzyć. Specjaliści zdradzą techniki cięcia i układania warzywno-owocowych kompozycji.

Zajęcia odbędą się w trzech tematycznych blokach. Będzie mowa o rzeźbieniu w owocach i warzywach oraz dekorowaniu potraw. Dla tych, którzy mają w domu małych niejadków, przygotowany zostanie także pokaz, jak ozdabiać potrawy, by samym wyglądem kusiły dzieci do jedzenia.

Ładnie ozdobiona potrawa, nawet ta najprostsza, zyskuje na wyglądzie, pobudzając trzy zmysły – wzroku, zapachu i smaku. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być jednak domeną tylko profesjonalnych kucharzy. Mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda – mówi Lidia Cesarz, sołtys Krzeczyna Małego i jedna z liderek grupy „Niezwykłe, Zwykłe Kobiety”.

Do Niezwykłych, Zwykłych Kobiet” należą mieszkanki Chróstnika, Czerńca, Osiek, Krzeczyna Małego, Obory, Miroszowic, Dąbrowy Górnej i Gogołowic. Grupę wspiera także Lubińskie Stowarzyszenie Sportowe Handball.

Dzisiejsze warsztaty są częścią projektu „Aktywni, mobilni, kratywną”, dofinansowanego ze środków programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie – Fundacja „Wrzosowa Kraina”.


POWIĄZANE ARTYKUŁY