Warsztaty kulinarne na zakończenie projektu

37

Stowarzyszenie „Aktywny Dziewin” w miejscowości Krzyżowa zorganizowało warsztaty kulinarne, które były zarazem podsumowaniem projektu „Wiejska kultura”. Działania prowadzone były od maja, a środki na ten cel pozyskano z Urzędu Gminy w Ścinawie.

warsztaty-kulinarne-krzyzowa-n-073

– Projekt składał się z warsztatów historycznych, decoupage, zielarskich, piernikarskich, wikliny papierowej i kulinarnych prowadzonych w różnych miejscowościach. Celem zadania była integracja osób, głównie kobiet z terenu gminy Ścinawa. Swój kunszt kulinarny w Krzyżowej pokazały panie i panowie z Dłużyc, Dziesławia, Dziewina, Krzyżowej, Parszowic, Zaborowa i gościnnie z Orzeszkowa – naszych sąsiadów zza Odry – mówi Mariusz Mostowski, prezes stowarzyszenia „Aktywny Dziewin”.

Nie sposób było skosztować wszystkich potraw, bo przygotowano ich ponad trzydzieści. Nie było też osoby, która wskazała najsmaczniejsze danie, bo wszystkie były przepyszne. Gośćmi spotkania byli przewodniczący rady miejskiej w Ścinawie Marek Szopa, komendant Komisariatu Policji w Ścinawie podinspektor Janusz Światowski i radni Ścinawy.

Podsumowując projekt, prezes stowarzyszenia Mariusz Mostowski przedstawił prezentację z poszczególnych działań oraz podziękował wszystkim, którzy czynnie wzięli udział w realizowanym przedsięwzięciu. Następnie odbyła się degustacja potraw, która przerywana była tylko na czas, kiedy uczestnicy wychodzili na parkiet, żeby przy rytmach muzyki spalić choć trochę kalorii.


POWIĄZANE ARTYKUŁY