W Naroczycach po raz jedenasty odbył się festyn rodzinny pn. Święto Kapusty promujący ten region gminy Rudna, w tym kuchnię, a w szczególności potrawy z kapusty i kalafiora.
Wielu gospodarzy z tego terenu utrzymuje się z produkcji warzywnej. Święto Kapusty jest przykładem swoistej, lokalnej inicjatywy kulturalnej mieszkańców.
W tym roku festyn rozpoczął się występem Teatru Na Końcu Świata z Nieszczyc, który zaprezentował skecze związane z kapustą.
Po teatrze z Nieszczyc wystąpiło sołectwo z Naroczyc, które zaprezentowało historię miejscowości. Kolejnym punktem programu był występ wokalny dzieci z Ośrodka Kultury w Chobieni. Tuż po śpiewach nadszedł czas na wiersze pt. „Kapusta” w wykonaniu dzieci z Naroczyc. A na zakończenie zaśpiewał zespół Sasanka z Rudnej.
Podczas całego festynu nie zabrakło atrakcji dla dzieci, wśród nich były dmuchańce i kulki oraz pokazy i zabawy w wiosce indiańskiej.
Jak co roku odbył się również konkurs na potrawę z kapusty i kalafiora oraz zabawy dla dzieci i dorosłych związane z kapustą, takie jak: nawlekanie liści kapusty na sznurek czy rzucanie rzutkami do umieszczonej na stojaku kapusty.
W konkursie kulinarnym komisja w składzie: Urszula Znamirowska, Wioletta Sypień i Kamil Wojciechowski, wyłoniła następujących zwycięzców:
– w kategorii potrawy z kapusty do lat 17:
I miejsce – Dominika Kusowska z Naroczyc (gołąbki z kasza jęczmienną),
II miejsce – Kinga Zarzycka z Naroczyc (surówka z czerwonej kapusty).
– w kategorii potrawy z kalafiora do lat 17:
I miejsce – Patrycja Zarzycka z Naroczyc (panierowany kalafior),
II miejsce – Kinga Zarzycka z Naroczyc (kalafior na wykałaczkach),
III miejsce – Dominika Kusowska z Naroczyc (sałatka z kalafiora) .
– w kategorii potrawy z kapusty od 18 lat:
I miejsce – Agnieszka Kusowska z Naroczyc (gołąbki z kaszy jęczmiennej),
II miejsce – Grażyna Kolan z Naroczyc (kołacz z bobem i kapustą),
III miejsce – Maria Kucy z Gwizdanowa (pieczone pierogi z kapustą)
– w kategorii potrawy z kalafiora od 18 lat:
I miejsce – Jadwiga Wrębiak z Naroczyc (kalafior z sosem pomarańczowym),
II miejsce – Anna Szkuta z Naroczyc (kalafiorowe kotleciki),
III miejsce – Grażyna Kolan z Naroczyc (kalafiorowa niespodzianka).
– nagrody specjalne dla:
Anny Szkuty za dekoracje,
Danuty Świerzowskiej za puree z kalafiora,
Heleny Kobylańskiej za trzy rodzaje pierogów,
Patrycji Zarzyckiej za potrawę (nagroda sponsorska – Marian Gancarek),
Piotrowi Nosal za największa kapustę,
Krystynie Draczyńskiej za największy kalafior.
Zgodnie z tradycją sołectwo Naroczyce ugościło uczestników festynu słynnym naroczyckim bigosem.
Zabawę taneczną poprowadził zespół ALTRO’OO z Gwizdanowa oraz DJ Przemek Czech, którzy rozruszali na parkiecie niejedną parę.