Po raz kolejny zaatakowane przez pasożyty zostały pszenica i rzepak ozimy. Pszenica porażona została przez septoriozę paskowaną liści. Wiosną objawy występują najpierw na dolnych liściach. Stopniowo choroba opanowuje liście rosnące wyżej.
Patogen rozwija się przy wzrastającej wilgotności i temperaturze. Ograniczyć występowanie choroby można poprzez staranne przyoranie resztek pożniwnych, unikanie przenawożenia azotem czy odpowiedni dobór odmian.
Chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik to z kolei pasożyty, które zaatakowały rzepak ozimy. Chowacz na roślinie powoduje bezpośrednie szkody w postaci niszczenia zawiązków nasion w łuszczynie. To z kolei ułatwia zaatakowanie rzepaku przez pryszczarka kapustnika, który składa jaja w łuszczynie, co powoduje ich żółknienie, nabrzmiewanie, przedwczesne pękanie i osypywanie się nasion.
Oba pasożyty można ograniczyć poprzez prawidłową agrotechnikę, wysiew odmian późno zakwitających oraz izolację przestrzenną od innych roślin krzyżowych i warzyw kapustnych.