Tradycje wielkanocne po raz ósmy

23

Piętnaście ekip wzięło udział w ósmej już edycji Gminnego Konkursu Kulinarnego Tradycje Wielkanocne 2016, który odbył się w Oborze. Atrakcji w tym dniu nie brakowało, było coś dla ducha i dla ciała.

Uczestnicy imprezy mogli podejrzeć, jak przygotować stół wielkanocny, poznać ciekawe techniki zdobienia jajek czy sposoby na zrobienie pięknej palmy wielkanocnej.

Najpierw organizator – Ośrodek Kultury Gminy Lubin zaprosił wszystkich na nastrojowy koncert z elementami teatru cieni i teatru plastycznego. Był to minispektakl grupy teatralnej ze wspaniałymi wokalistami, wystąpili: Kacper Stachowiak, Aleksandra Pęciak, Kamil Lis, Milena Wilczura oraz zespół Iskra.

Natomiast w trakcie imprezy kulinarnej zaprezentowały się zespoły: Szum ze Szkoły Podstawowej w Krzeczynie Wielkim i Członkowie Studia Piosenki Łał z OKGL.

Główną atrakcją wieczoru były stoły wielkanocne, które wprost uginały się od potraw świątecznych. Według regulaminu konkursu, każdy zespół musiał przygotować potrawę na świąteczne śniadanie, deser wielkanocny oraz tradycyjną potrawę francuską. Element francuski znalazł się w regulaminie nie bez powodu, bo gmina gościła w tym czasie delegację partnerskiej gminy Sathonay- Camp z Francji.

Przygotowane potrawy podlegały ocenie zespołu jurorskiego w składzie: Ewa Kielan – kucharz z pasji, Wiesław Lichota – zawodowy kucharz z Gospody Zamkowej w Lubinie, Pierre Abadie – mer gminy Sathonay-Camp we Francji, Raymond Duda – wicemer gminy Sathonay-Camp we Francji. Było to nie lada zadanie, ponieważ przygotowane specjały przerosły oczekiwania organizatorów.

Wyniki konkursu Tradycje Wielkanocne:
– nagroda główna – Siedlecka Nuta – żurek z kiełbasą i jajkiem

– kategoria świąteczne śniadanie wielkanocne:
I miejsce Koło Gospodyń z Wiercienia – biała kiełbasa z dodatkami
II miejsce Koło Gospodyń z Miłosnej – marmolada cebulowa z serami i bagietką
III miejsce Koło Gospodyń z Czerńca – smażonka wielkanocna
wyróżnienie – Pieszkowianki – żurek na zakwasie

– kategoria deser wielkanocny:
I miejsce Koło Gospodyń z Krzeczyna Małego – mazurek z orzechami
II miejsce Koło Gospodyń z Zimnej Wody – sernik
III miejsce Koło Gospodyń z Szklar Górnych – jajeczko
wyróżnienie – Koło Gospodyń z Raszówki – babka drożdżowa
wyróżnienie – dla Bukownej – ciasto cynamonowe
wyróżnienie – Koło Gospodyń z Obory – jaglane brounie czekoladowe

– kategoria tradycyjna potrawa francuska:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich ISKIERKA i Rada Sołecka Księginice – niespodzianka dla francuskich przyjaciół oraz dodatkowo wyróżnienie od francuskich członków jury
II miejsce Sołectwo Obora – pasztet z królika
III miejsce Koło Gospodyń Niezależnych Babeczki – rolada mięsna
wyróżnienie – Koła Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego – ratatouille

Puchar Wójta Gminy Lubin oraz wyróżnienie od francuskich członków jury za wyjątkowy i tradycyjny stół wielkanocny otrzymało Koło Gospodyń z Krzeczyna Małego. Dodatkowo każda drużyna biorąca udział w konkursie kulinarnym otrzymała z rąk wójta gminy Lubin Tadeusza Kielana – nagrodę rzeczową.

Podczas imprezy można było podziwiać przygotowane na konkurs plastyczny palmy wielkanocne.


POWIĄZANE ARTYKUŁY