Tort Piaskowy z przepisu sprzed wojny

113

Danuta Adamska, prezes Towarzystwa Przyjaciół Rudnej, z przepisu odnalezionego na starym opakowaniu mąki produkowanej w Rudnej jeszcze przed wojną, upiekła historyczny tort. Archiwalne torebki do pakowania mąki fabrykanta z Raudten trafiły do zbiorów Towarzystwa dzięki mieszkańcom Gwizdanowa.

Fot. Rudna.pl

Piaskowy Tort to wyśmienity deser łączący nas z historią kulinarną tych terenów i jak okazało się, nie jest smakiem zupełnie nieznanym, bo przypomina nasze rodzime baby piaskowe. Ciasto jest jednak bardziej wilgotne, można nawet rzec kremowo rozpływające się w ustach. To zasługa dużej ilości mleka, którego mąka, zgodnie z przepisem, musi „napić się do syta”. Towarzystwo Przyjaciół Rudnej postanowiło temu wypiekowi nadać nazwę Tort Piaskowy Johanna Heermanna jako pamiątkowe połączenie smaków i idei z dawnej przeszłości miasta Rudna. Zważywszy na wielowiekowe tradycje pieczenia bab piaskowych bardzo możliwe, że sam Heermann jadał podobne wypieki w swoim domu w Rudnej lub Chobieni.

Tortu Heermanna będzie można skosztować na stoisku TPR podczas tegorocznych Dożynek Gminnych w Rudnej.

fot./inf. Rudna.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY