Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia napojów pracownikom, jeżeli na ich stanowiskach pracy, z uwagi na warunki atmosferyczne, temperatura przekracza 28 stopni Celsjusza.
Obowiązek zapewnienia napojów przez pracodawcę dotyczy zarówno pracowników zajmujących stanowiska w zamkniętych pomieszczeniach jak i zatrudnionych przy pracach na otwartej przestrzeni. W przypadku tych drugich próg temperatury jest niższy i wynosi 25 stopni Celsjusza. Ilość zimnych napojów powinna zaspokajać potrzeby pracowników.
Jeśli chodzi o wodę higieniczną, to na jedną osobę musi być przydzielone minimum 30 litrów dziennie, a przy wysokiej temperaturze ilość ta wzrasta do 90 litrów.
Przepisy nie określają temperatury maksymalnej w miejscu pracy, ale wymagają aby w pomieszczeniach była zapewniona wymiana powietrza. Nie może być jednak przeciągów, a urządzenia wentylacji nawiewnej nie mogą być skierowane bezpośrednio na stanowisko pracy.