Święto ziemniaka w Siedlcach

26

Pieczone ziemniaki to jeden z symboli jesieni, dlatego mieszkańcy Siedlec postanowili uhonorować to niepozorne, ale pyszne warzywo.

Podczas Święta Pieczonego Ziemniaka można było spróbować wielu pysznych potraw. Na stołach pojawiły się: kartoflanka, pierogi z ziemniakiem, ciasto z pyrami, kopytka, a nawet ziemniaczane grzyby. Z tej okazji pani Irena Maciejowska zdradziła nam przepis na francuską potrawę z ziemniaka – farynę.

– To proste danie i w całej swojej prostocie przepyszne. Wystarczy do gotujących się kartofli wsypać trochę mąki pszennej i gotować do miękkości. Odcedzić wodę, potłuc dobrze ziemniaki, robić z nich kuleczki i podsmażać na głębokim tłuszczu – opowiada pani Irena.

Ziemniaczany wątek przewijał się też przez konkursy i zabawy. Cudaki z ziemniaka, najdłuższy obierek, rzut ziemniakiem do celu – to tylko cześć konkurencji, w jakich brały udział cztery drużyny: Buczynianki, Drużyna z Lubina, Siedlecki Team oraz Załoga A. Największe emocje wzbudził jednak konkurs na… najpiękniejszą odę do ziemniaka.

Przepyszny festiwal zorganizował Gminy Ośrodek Kultury przy udziale zespołu Siedlecka Nuta i rady sołeckiej Siedlec.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY