Zbliża się czas przygotowań do świąt. Nie każda gospodyni może pozwolić sobie na zrobienie wszystkiego na raz. Jedna z naszych Czytelniczek przysłała przepis na piernik staropolski, którego przygotowanie możemy zacząć już dziś.
Składniki:
– 0,5 kg miodu
– 2 szklanki cukru
– około 15 dkg bakalii
– 1 kostka masła
– 1kg mąki
– 3 całe jajka
– 0,5 szkl. mleka
– 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 łyżeczki soli
– przyprawa korzenna do pierników
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia, nie dopuszczając do wrzenia. Czekamy aż roztopiona masa ostygnie. Do letniej masy dodajemy mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawę piernikową. Ciasto mieszamy dokładnie, aż stanie się gładką masą. Dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 2 tygodnie.
Po tym okresie pieczemy 2 lub 3 placki w temp.180 st. C.Zostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy powidłami śliwkowymi lub masą orzechową. Całość lukrujemy. Przechowujemy w pojemniku na ciasto. Po 2 dniach piernik jest mięciutki i gotowy do jedzenia.