Śledź mnie

2742

Sporą kreatywnością wykazali się uczestnicy konkursu ogłoszonego przez Dom Dziennego Pobytu Senior, którego tematem przewodnim był śledź. Powstały rolady, sałatki, galaretki, a nawet… uszka. Choć przez pandemię trzeba było nieco zmienić formułę corocznego wydarzenia, to lubińscy seniorzy postanowili z niego nie rezygnować.

– Co roku organizujemy konkurs kulinarny, z reguły przed świętami wielkanocnymi. Były już baby wielkanocne, Makaronowe Love, a w tym roku postawiliśmy na potrawy ze śledzia – mówi Elżbieta Miklis, kierownik Domu Dziennego Pobytu Senior. – Mimo pandemii cały czas staramy się coś robić, oczywiście przestrzegając reżimów sanitarnych i zasad bezpieczeństwa. Nie chcemy, by nasi seniorzy zostali pozostawieni sami sobie – przyznaje.

Na konkurs pod hasłem „Śledź mnie” zgłoszono 18 potraw – wariacji na temat śledzia. Przygotowali je nie tylko seniorzy, ale i uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej działających na terenie miasta.

Śledzie pojawiły się w różnych konfiguracjach. Były sałatki, rolady, galaretki, ale i uszka ze śledziem, śledzie z burakami, morelami czy granatem.

– Wszystkie kubki smakowe działały jak trzeba – uśmiecha się Elżbieta Miklis.

Jury najbardziej zasmakowała Śledziowa Piniata przygotowana przez Sylwię Welenc z WTZ Słoneczko i to właśnie ta potrawa zajęła pierwsze miejsce.

Drugie miejsce przyznano Agnieszce Masewicz z WTZ Słoneczko za Śródziemnomorski Rejs, a trzecie – Damianowi Musielakowi z WTZ Przytulisko za uszka ze śledziem.

Wręczono również trzy wyróżnienia: Krystynie Kuciejczyk ze Stowarzyszenia Seniorów Trzeci Wiek oraz Monice Starzyńskiej i Agnieszce Piórkowskiej z WTZ Kameleon.


POWIĄZANE ARTYKUŁY