Przygotowywali potrawy pierwszych Piastów

1585

Czym są żarna? Co to jest powroźnictwo? Jakie potrawy dominowały na średniowiecznych stołach pierwszych Piastów? Odpowiedzi na te pytania z pewnością już znają ci, którzy odwiedzili dzisiaj Gród Słowiański w parku Leśnym. Organizatorzy wydarzenia przygotowali w tym roku sporo nowości i atrakcji dla mieszkańców.

Magdalena Janiczak, edukator z Muzeum Historycznego w Lubinie

Gród Słowiański jest pierwszą pozycją w bogatym programie Europejskich Dni Dziedzictwa, które dla lubinian cyklicznie przygotowuje Muzeum Historyczne w Lubinie. Główną częścią programu są prezentacje dawnych rzemiosł. Można nie tylko obejrzeć, jak wytwarzano różne rzeczy, ale też samemu spróbować swoich sił w danej profesji.

– Nowością w naszym grodzie jest stanowisko z żarnami. Zatem tratujemy ziarna żarnami. Każdy może spróbować tej techniki mielenia ziaren. Po raz pierwszy mamy też stanowisko powroźnicze, przy którym można wysnuć linę, a także pokazy tkactwa czy kamieniarstwa. Z myślą o najmłodszych przygotowaliśmy wodny plac zabaw w słowiańskim stylu – wylicza Magdalena Janiczak, edukator z Muzeum Historycznego w Lubinie.

Nasza rozmówczyni obsługiwała dziś stanowisko ze wczesnośredniowieczną kuchnią. – Przygotowujemy jesiotra, który królował na stołach pierwszych Piastów. Upieczemy go nad ogniskiem. Ugotujemy także zupę grzybową oraz upieczemy placki chwaściaki – dodaje.

Wśród niedzielnych atrakcji nie zabrakło również konkursów i zabaw słowiańskich. Kulminacyjnym punktem był koncert Zespołu Muzyki Dawnej Huskarl oraz widowiskowy pokaz walk wojów. 

Po weekendzie, od 10 do 13 września, gród będzie otwarty dalej, przede wszystkim dla grup zorganizowanych, w tym przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych. Na dzieci i młodzież czekać będą specjalne strefy zabaw oraz zajęcia edukacyjne.

Fot. Tomasz Folta


POWIĄZANE ARTYKUŁY