Prawidłowe odżywianie podstawą formy wojownika

232

W sali Strefy Walk Lubin odbyło się szkolenie z zakresu podstaw dietetyki sportowej, które przeprowadziła była szczypiornistka, a obecnie dietetyk kliniczny i sportowy – Dominika Czubaszek.

Zbicie bądź odpowiednie zwiększenie wagi do walki, dobre samopoczucie, poprawa sylwetki i skuteczny trening to wiele aspektów, na które wpływ ma odpowiednie żywienie. O tych aspektach rozmawiała z wojowniczkami i wojownikami Strefy Walk Lubin Dominika Czubaszek, która specjalizuje się w diecie sportowca.

– Najlepiej uczyć od najmłodszego wieku zawodników, aby wyrabiali w sobie te zdrowe nawyki i już się wtedy dobrze odżywiali. Osoby, które przygotowują się do walk podczas okresu przygotowawczego powinny wiedzieć jak prawidłowo zbija się wagę. Powinno się robić to stopniowo i w odpowiednim czasie, a nie na ostatnią chwilę. Muszą wiedzieć jak zrobić wagę i jak się prowadzić po okresie startowym. Ważne jest, aby uświadamiać młodych ludzie, że to co jemy, tym jesteśmy – podkreśla Stanisław Tuszyński, Strefa Walk Lubin.

Jak podkreślają wojownicy, taka edukacja powinna pomóc każdemu, niezależnie od tego czy jest sportowcem czy nie. Najważniejsze jest zdrowie i prawidłowe odżywianie, które bez dwóch zdań ma wpływ na nasz organizm. – W sportach walki dieta jest bardzo indywidualna. Limity wagowe jest zrobić ciężko, co w wywiadach często podkreślają sami zawodnicy. To wiele wyrzeczeń i często ogranicza się to do małej ilości pokarmu. Jedzenie w momencie zbijania wagi jest najcięższym aspektem tego sportu – puentuje lubinianin.

Szkolenie trwało kilka godzin. Podczas prezentacji Dominika Czubaszek zwracała uwagę choćby na wybrane źródła białek czy węglowodany w diecie sportowca uprawiającego sztuki walki.


POWIĄZANE ARTYKUŁY