Patison królował w Ścinawie

66

ŚCINAWA. Mnóstwo atrakcji artystycznych, muzycznych i kulinarnych towarzyszyło imprezie, której organizatorami byli: burmistrz Andrzej Holdenmajer, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Kraina Łęgów Odrzańskich”, Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Ścinawa” oraz Centrum Turystyki i Kultury w Ścinawie.

Dla niektórych święto rozpoczęło się już wczesnym rankiem Zawodami Wędkarskimi o Puchar Burmistrza Ścinawy. Następnie rozpoczął się program artystyczny. Na początek przybyli goście obejrzeli między innymi pokaz ratownictwa wodnego OSP Ścinawa i prezentację młodych zawodników Klubu Karate Goju Ryu Shuseikan Poland.

Dla dzieci wystąpił iluzjonista – uczestnik programu „Mam talent” Roman Roszyk. Czekały na nich również dmuchańce, plac zabaw, makieta zamku oraz postaci historycznych, a także strzelanie z łuku historycznego.

Dla wielbicieli programów o gotowaniu sam szef kuchni z „Oberży”, Tomasz Strzelczyk przygotował potrawę stworzoną specjalnie na to święto: rybę po ścinawsku w słonecznym sosie patisonowym z nutką grzybową. Wszyscy chętni mogli spróbować tego wyśmienitego dania, ponieważ po pokazie odbyła się degustacja.

Na wieczór organizatorzy przygotowali mocną dawkę muzyki. Jako pierwszy wystąpił wrocławski zespół szantowy „Pod masztem”. Następnie do wspólnej tanecznej zabawy porwał widzów zespół „Sny”, który coverami polskiego bluesa i rocka podbił serca ścinawian.

Święto Łęgów Odrzańskich zrealizowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nie zabrakło również ogromnego wkładu Zakładu Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Ścinawie.

Na zakończenie „Święta Łęgów Odrzańskich i Dnia Patisona” odbył się Fire Show przy dźwiękach bębnów afrykańskich. Było to niesamowite, zapierające dech w piersiach przedstawienie urozmaicone ekspresyjnym tańcem.

Nieodłącznym elementem „Święta Łęgów Odrzańskich” jest Turniej Gmin o Puchar Łęgów Odrzańskich. We wczorajszym udział wzięło sześc drużyn reprezentujących nadodrzańskie gminy: Brzeg Dolny, Jemielno, Miękinię, Prochowice, Ścinawę i Wołów. Najlepsi okazali się zawodnicy z Jemielna, drugie miejsce zdobyła drużyna z Wołowa, a trzecie gospodarze.

Przez cały dzień można było podziwiać także stoiska lokalnych rękodzielników, sołectw oraz stowarzyszeń z Krainy łęgów Odrzańskich, które raczyły gości swojskim jadłem i niezwykłymi wyrobami regionalnymi. Odbywały się także liczne konkursy i zawody dla publiczności. A oto wyniki niektórych z nich:

Zawody Wędkarskie o Puchar Burmistrza Ścinawy:

Kategoria juniorzy
I Damian Romac
II Szymon Drzazga
III Rafał Barylak
IV Piotr Kotowski

Kategoria seniorzy
Puchar Burmistrza Ścinawy – Julian Kochmański
II Arkadiusz Karczewski
III Romuald Drzazga
IV Krzysztof Kochmański
V Bogdan Wróblewski
VI Mirosław Malisz

Konkurs „Najlepsza potrawa z patisona”

I Helena Smerkowska
II Elżbieta Rabura
III Anna Chudzichowska
wyróżnienie – Stanisława Chudzikowska
wyróżnienie – Anna Dulębska

Zawody w toczeniu beczki z ogórkami o Puchar ZHiPOW „Ścinawa”

I Krzysztof Szulc
II Mirosław Malisz
III Andrzej Sajak

Konkurs na COŚKA z patisona
W konkursie Jury nagrodziło 10 prac oraz najmłodszą zawodniczkę konkursu. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe w postaci zabawek, przyborów szkolnych i słodyczy oraz przejażdżki bryczką.

Galeria zdjęć na stronie: http://scinawa.pl/index.php/cinawa/cinawa-2011/wydarzenia-imprezy/1724-patison-zagoci-w-porcie.html#


POWIĄZANE ARTYKUŁY