W tym roku najlepszy okazał się pasztet z kaszy jęczmiennej. I to właśnie ta potrawa wygrała konkurs kulinarny „Tradycje wielkanocne” organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Raszówce.
W smakowitej zabawie wzięły udział koła gospodyń wiejskich z całej gminy Lubin. Stół aż uginał się od wielkanocnych potraw. Próbowali je i oceniali: Jerzy Szumlański, Danuta Skuza i Wojciech Wojtałowicz.
To właśnie oni zdecydowali, że najsmaczniejszą potrawę przygotowało koło ze Szklar Górnych, a był to pasztet z kaszy jęczmiennej. Zwycięzcy otrzymali w nagrodę 300 zł.
Nagrodzono także koła z Księginic za szynkę miodową z goździkami i chrzanem, z Krzeczyna Wielkiego za kaczkę nadziewaną oraz Chróstnika za jaja w sosie orzechowym. Cała trójka otrzymała po 100 zł.
Wyróżniono zaś koła z Obory za białą kiełbasę w piwie, Bukowny za paprykę faszerowaną, Osieka za żur staropolski, Krzeczyna Małego za pasztet z pora oraz Gorzelina za sałatkę drobiową z ananasem.
Po jury przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich potraw mogli spróbować wszyscy, którzy przyszli do świetlicy w Oborze.