Lubińska gastronomia sprzed lat to temat najnowszej książki dr. hab. Romualda Łuczyńskiego, który już dziś zaprezentuje ją na spotkaniu autorskim w Ratuszu. Opisując miejsca i smaki charakterystyczne naszego regionu, autor przybliża życie codzienne mieszkańców i lokalne kulinarne tradycje w drugiej połowie XX wieku.

Spotkanie ma na celu odkrycie mniej znanych historii związanych z popularnymi w tamtym czasie restauracjami, kawiarniami czy barami mlecznymi, które stanowiły ważny element kultury. Autor, znany z badań nad historią Dolnego Śląska, przedstawi, jak kształtowały się gusta kulinarne w okresie powojennym oraz jak wyglądała codzienność gastronomiczna na tle zmian polityczno-społecznych.
Łuczyński przywołuje anegdoty o miejscach, które choć dziś zapomniane, miały niegdyś wielkie znaczenie dla lokalnej społeczności. W swoim opracowaniu opisuje lokale, które cieszyły się popularnością mimo ograniczeń w dostępności produktów i specyficznych wymogów PRL-owskiej rzeczywistości.
Uczestnicy spotkania będą mogli nie tylko posłuchać ciekawych opowieści, ale także zdobyć. Wydarzenie rozpocznie się dziś o godz. 17.00.