Oddajesz krew? Pamiętaj o witaminach

672

Niezmiennie krew pozostaje najcenniejszym darem, jaki płynie w żyłach każdego z nas. Pamiętajmy jednak, że musimy dbać o zdrowie, by móc się dzielić krwią z potrzebującymi.

Jak podaje w komunikacie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa we Wrocławiu, w diecie każdego krwiodawcy nie powinno więc zabraknąć:

  •  witaminy B6 i B12, które wzmacniają erytrocyty uczestniczące w transporcie substancji odżywczych. Znajdziemy je w rybach, żółtym serze, produktach pełnoziarnistych, orzechach, drożdżach i awokado;
  • witaminy C, która odpowiada za wchłanianie żelaza. Obecna jest w natce pietruszki, owocach cytrusowych, sałacie, papryce i pomidorach;
  • witaminy E, poprawiającej funkcjonowanie procesów krwiotwórczych zachodzących w organizmie. Występuje m.in. w pieczywie razowym i olejach roślinnych;

Obecnie w bazach dolnośląskiego RCKiK potrzebna jest szczególnie krew grupy: 0 Rh+, A Rh- oraz B Rh-.

W Lubinie krew można oddawać codziennie (oprócz weekendów) w szpitalu przy ul. Bema 5 w następujących godzinach:

Krew może oddać zdrowa osoba w wieku 18-65 lat, ważąca ponad 50 kg. Każdy, kto zgłasza się do oddania krwi, powinien być wypoczęty, wyspany oraz po zjedzeniu lekkostrawnego i niskokalorycznego posiłku. Dobrze jest też wypić około 1,5 litra płynów w ciągu minionej doby. Minimum 24 godziny przed oddaniem krwi nie można pić alkoholu. Nie należy zgłaszać się do oddawania krwi, jeśli jest się przeziębionym lub przyjmuje się leki.

Oddawanie krwi jest w pełni bezpieczne. Należy mieć przy sobie dokument tożsamości ze zdjęciem, numerem PESEL i adresem. Trzeba też wypełnić szczegółowy kwestionariusz z pytaniami dotyczącymi stanu zdrowia. Do oddania kwalifikuje lekarz po zmierzeniu ciśnienia i przeprowadzeniu wywiadu.

Osobie, która oddała krew, przysługują dwa dni wolnego od pracy.


POWIĄZANE ARTYKUŁY