Niebo w gębie

74

Cudze chwalicie swego nie znacie – to chyba najbardziej trafny komentarz do sukcesu Haliny Przystupy z Obory, która otrzymała prestiżową nagrodę za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Jej musztarda z gruszek została okrzyknięta „Perłą 2009” podczas Wielkiej Gali Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu.

 

Oprócz wykonanej z miedzi i szkła statuetki, zwyciężczyni otrzymała także specjalny certyfikat jakości. Laureatka odebrała nagrody z rąk wicemarszałek Sejmu Ewy Kierzkowskiej oraz wiceministra rolnictwa Artura Ławniczaka.

Specjalnością Haliny Przystupy jest gruszkowa musztarda z odmiany Klapsa, która rośnie w jej przydomowym sadzie. Do swego smakowitego specjału dodaje ocet jabłkowy, oczywiście własnej produkcji, oraz sekretne przyprawy. Ten najpopularniejszy w Polsce dodatek do mięs jest, w tym przypadku, przetworem wytworzonym według tradycyjnych i rodzinnych przepisów.

Jak już wcześniej informowaliśmy, w IX edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo-smaki regionów” we Wrocławiu, brała również udział uhonorowana pierwszym miejscem szynka Dziadka Ludwika z gospodarstwa agroturystycznego „Czarna Sosna” z Krzeczyna Małego, które prowadzą państwo Maria i Henryk Kryccy.

Ponadto gospodynie z KGW Wiercień przygotowały pyszne pierogi z farszem ziemniaczanym, które zostały nagrodzone drugą lokatą i wyróżnione udziałem na Targach Polagra Food w pawilonie Produktu Regionalnego i Lokalnego Dolny Śląsk.

We Wrocławiu zaprezentowano również: miód pitny Józefa Myśków z Miłosnej, gryczeniaki z KGW w Krzeczynie Małym oraz farsz do kapuśniaczków z sera białego i kiszonej kapusty przygotowany przez KGW w Krzeczynie Wielkim.

Redakcja portalu lubin.pl oraz „Wiadomości Lubińskich” serdecznie gratuluje wszystkim laureatom i czeka na restauratorów gotowych wprowadzić do karty dań specjały naszych mistrzów lub chociaż na festyn, na który moglibyśmy zaprosić naszych Czytelników do degustacji tych wszystkich frykasów.


POWIĄZANE ARTYKUŁY