Nadziali ptysia kapustą

24

GMINA RUDNA. Rolady, zasmażki, pierogi – w Naroczycach znów odbyło się Święto Kapusty i przy okazji rozstrzygnięto kulinarny konkurs.

Zadaniem uczestników turnieju kulinarnego było przygotowanie i zaprezentowanie potraw nie tylko z kapusty, ale również z ogórków, kalafiora, brokuł, fasoli i sałaty. Można było nie tylko oceniać smaki, ale podglądnąć, co też panie (i panowie) domu potrafią zrobić z pospolitych, wydawałoby się, warzyw.

Według jury, najlepsze danie na zimno – filet drobiowy zawijany z kapusty – sporządziła Jadwiga Wrębiak. Drugie miejsce zajęła Agnieszka Kusowska (za szpinak w warzywach), trzecie – Adrian Szproch (za sałatkę brokułowĄ).

W kategorii potraw na ciepło wygrała Agnieszka Kusowska – jej rolada zawijana z kapusty smakowała najbardziej. Drugie miejsce przypadło Wiolecie Halczuk – za kotlet z kapusty z ryżem, trzecie – Danucie Kowyni – za zasmażaną kapustę brukselką.

Osobno oceniano wypieki i tu wygrał Adama Szproch – za pierogi z kapusty i kaszy gryczanej; II miejsce ze swoją pizzą warzywną, zajęła Edyta Buda, III – Jadwiga Wrębiak – za ptysiowe ciasto nadziewane kapustą.

Ostatnia z osób została również laureatką nagrody specjalnej, przyznanej za dekorację stołu i potraw oraz różnorodność przystawek. Druga taka nagroda przypadła państwu Krystynie i Krzysztofowi Draczyńskim – za dekorację kapuścianą.

Kulinarny festyn urozmaicił występ Teatru na Końcu Świata oraz Krakowskiej Grupy Biesiadnej. Organizatorem Święta Kapusty w Naroczycach był Chobieński Ośrodek Kultury.
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY