Marnowanie żywności to problem na skalę światową, który nie wpływa tylko na ludzi aktualnie żyjących, ale na ich pokolenia oraz przede wszystkim na planetę. Każdy może dołożyć swoją cegiełkę do pozytywnej przemiany – małe zmiany w codziennych nawykach przyczyniają się do tych dużych! Właśnie do tego zachęcają uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego w Lubinie.

– Jesteśmy grupą licealistów, których zaniepokoiła skala marnowania jedzenia zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. W ramach projektu Zwolnieni z Teorii postanowiliśmy podjąć działania mające na celu edukację społeczeństwa oraz zwiększenie świadomości ludzi w tym temacie – mówi Hanna Kuriata, lider zespołu.
Projekt ,,Food For Thought” to 6-osobowa grupa ambitnych i uzdolnionych młodych ludzi w składzie: Hanna Kuriata, Krzysztof Załęczny, Weronika Kwiatkowska, Julia Przystupa, Marcel Michalak oraz Brunon Kowalski.
– Pokazujemy jak, w bardziej odpowiedzialny sposób, zarządzać żywnością, aby zminimalizować jej marnowanie. Chcemy uświadamiać ludzi, jak duży wpływ mają ich codzienne wybory na środowisko, gospodarkę oraz globalny problem głodu. Wierzymy, że dzięki prostym nawykom, takim jak planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów czy kreatywne wykorzystywanie resztek, możemy realnie wpłynąć na zmniejszenie skali tego problemu – tłumaczy Krzysztof Załęczny.
– Poprzez nasze działania pragniemy zainspirować innych do świadomego podejścia do żywności i wspólnie dążyć do lepszej przyszłości – dodaje Weronika Kwiatkowska
Grupa ma już za sobą spotkania w lubińskich szkołach podstawowych oraz udało im się również przeprowadzić wykłady w szkole podstawowej w Krzeczynie Wielkim. Pod koniec prelekcji na uczestników zajęć czeka quiz, z nagrodami od sponsorów projektu, który sprawdza ich stan wiedzy. Niedawno młodzież miała okazję zorganizować zajęcia o tematyce zero-waste we współpracy z panią Sylwią Biały – właścicielka restauracji ,,Piekielna Kura”.
– Tematem zajęć był nasz polski ziemniak. Uczestnicy warsztatów mieli okazję poobserwować profesjonalistów w ich żywiole, poznając tajniki najlepszych pod słońcem frytek, ziemniaczanej zupy krem czy sałatki ziemniaczanej. Nikt głodny nie wyszedł : ) – zdradza Marcel Michalak.
Zespół ,,Food For Thought” można śledzić w social mediach: Instagram/ Faceook – foodforthought.zwzt
+4