Mięso pod kontrolą

33

Każdy rolnik zobowiązany jest do zgłaszania powiatowemu lekarzowi weterynarii ubojów zwierząt gospodarskich na użytek własny, również ten niepodlegający sprzedaży. Dotyczy to zwierząt z gatunków: bydła (cielęta do szóstego miesiąca życia), owce, kozy i świnie.

 

Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w gospodarstwie, należy poinformować właściwego powiatowego lekarza weterynarii, ze względu na miejsce planowanego uboju. Ponadto, posiadacz zwierzęcia ma obowiązek dokonać zgłoszenia uboju zwierzęcia w biurze powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Informacja ta stanowi ważny element unijnego systemu gwarantującego skuteczne zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt oraz żywność bezpieczną dla zdrowia konsumentów.


POWIĄZANE ARTYKUŁY