Oba lubińskie szpitale – Regionalne Centrum Zdrowia oraz Miedziowe Centrum Zdrowia – biorą udział w pilotażowym programie „Dobry Posiłek”, realizowanym przez dolnośląski oddział Narodowego Funduszu Zdrowia. Placówki otrzymują dodatkowe środki na szpitalne jedzenie, a pacjenci ze sporym wyprzedzeniem mogą sprawdzić szpitalne menu. Na stronach internetowych placówek można nawet obejrzeć zdjęcia posiłków.

Pilotażowy program „Dobry Posiłek” wystartował pod koniec 2023 roku. Jak informuje NFZ, jego celem jest zapewnienie pacjentom różnorodnych, pełnowartościowych posiłków. Odpowiednie żywienie to kluczowy element procesu leczenia, a zdrowa dieta poprawia ogólny stan zdrowia, korzystanie wpływając na proces rekonwalescencji. Dobrze odżywiony pacjent ma więcej siły i szybciej wraca do zdrowia.
– W naszym województwie w pilotażu uczestniczą 43 szpitale. Dodatkowo otrzymują od NFZ 25,62 złotych na każdego hospitalizowanego pacjenta na dobę. Oznacza to, że od 2023 roku dolnośląski NFZ przekazał na ten cel już ponad 100 milionów złotych – mówi Anna Szewczuk-Łebska, rzeczniczka prasowa dolnośląskiego NFZ.
W ramach programu szpitale zobowiązane są do udzielenia pacjentom porad żywieniowych i edukacji z zakresu prawidłowego żywienia. Muszą także zatrudniać dietetyka.
W przypadku każdego pacjenta lekarz indywidualnie decyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania i ewentualnych modyfikacjach. Wszystkie posiłki musza być przygotowane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Zawiera on informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, soli, a także sposobie obróbki posiłku oraz obecności alergenów.

Zgodnie z umową zawartą z NFZ szpitale zobowiązane są do publikacji zdjęć co najmniej dwóch posiłków dziennie spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. W daniach można zobaczyć wiele różnorodnych posiłków wzbogaconych w świeże warzywa, owoce, jogurty czy ryby.
To jak wyglądają talerze pacjentów można obejrzeć na stronach internetowych placówek: RCZ i MCZ.
Program „Dobry Posiłek” został przedłużony do końca września. Nie oznacza to jednak, że po tym czasie posiłki w szpitalach ulegną pogorszeniu. Wręcz przeciwnie, bo do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, który wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów we wszystkich szpitalach w Polsce.
Nowe przepisy wskażą charakterystykę diet dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących, wykaz produktów zalecanych i przeciwskazanych dla poszczególnych diet czy szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze, biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia zdecydują o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).
Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych, czyli np. wyborów związanych z wegetarianizmem.
Podobnie jak w programie pilotażowym szpitale będą zobowiązane do regularnej publikacji jadłospisów, wyników badań laboratoryjnych, materiałów edukacyjnych a także uwag zgłaszanych przez pacjentów w specjalnie utworzonej do tego zakładce ,,Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej.
Szpitale otrzymają na ten cel dodatkowe środki finansowe, a nowe przepisy dotyczyć będą również szpitali, w których proces żywienia obsługiwany jest przez firmy cateringowe.