Kucharze z Lubina na szczycie

13

Musieli nie tylko wykazać się wiedzą teoretyczną, i to w języku francuskim, ale też praktyczną. Ich gulasz z kurczaka – jak zapewniają degustatorzy – był po prostu pyszny. Tym samym uczniowie z Zespołu Szkół nr 1, a równocześnie młodzi pracownicy Lubinpeksu zostali wicemistrzami Dolnego Śląska w konkursie wojewódzkim młodzieży OHP „Sprawny w zawodzie – kucharz”.

Na konkurs do Ząbkowic Śląskich pojechało dwóch młodych lubinian, uczniów klasy trzeciej – Arkadiusz Cichocki i Krzysztof Pawłowski.

– Rywalizacja była zaciekła. Zgodnie z nową podstawą programową uczestnicy musieli się wykazać znajomością terminów i czynności kulinarnych w języku francuskim. To międzynarodowy język kucharzy – informuje Maria Bardon, komendant Hufca Pracy Polkowice, do którego należą obaj uczniowie. – Druga część konkursu to przygotowanie dania. Uczestnicy mieli na to dwie godziny. Każdy z zespołów przygotował gulasz z kurczaka, ryż i surówkę. Podczas degustacji okazało się, że ta sama potrawa za każdym razem smakowała inaczej. Wszystkie były pyszne, przyciągały zapachem i eleganckim sposobem wyeksponowania – zapewnia.

W rywalizacji z innymi zespołami nasi uczestnicy zajęli drugie miejsce, a Arek Cichocki w pierwszym teoretycznym etapie konkursu indywidualnie – pierwsze miejsce.

Na co dzień młodych kucharzy z Lubina można spotkać w hotelu Skarbek, gdzie uczą się zawodu.


POWIĄZANE ARTYKUŁY