Koniec zerowego VAT na żywność. Ceny wzrosną

1017

Od 1 kwietnia przestanie obowiązywać obniżona stawka VAT na żywność. Ministerstwo Finansów poinformowało, że nie przedłuży zerowej stawki tego podatku. To oznacza, że ceny wielu produktów wzrosną.

Fot. Ilustracyjne

W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0 proc., Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze

– poinformował resort finansów.

Obniżona stawka VAT obowiązuje od 1 lutego 2022 roku. Została wprowadzona jako element tzw. tarczy antyinflacyjnej. Oficjalnie podawanym powodem jej wprowadzenia była właśnie rosnąca inflacja, która w styczniu 2022 roku wyniosła 9,2 proc. W międzyczasie wzrosła ona nawet do ponad 18 proc. (na początku zeszłego roku). Dziś jest już znacząco niższa – w styczniu 2024 r. kształtowała się na poziomie 3,9 proc. Mocno spadło też roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych – do 4,9 proc. w styczniu tego roku. To najniższy wynik od września 2021 r.

Ministerstwo Finansów ocenia, że w najbliższych miesiącach inflacja utrzyma się w tendencji spadkowej. Wpływ na taki stan rzeczy mają mieć spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem.

Zerowy VAT dotyczył podstawowych artykułów żywnościowych, takich jak owoce, warzywa, mięso, produkty mleczne oraz produkty zbożowe. Wcześniej te produkty były opodatkowane 5-procentową stawką.

Decyzja wpłynie na ceny tych produktów spożywczych:

  • zboża,
  • pieczywa cukiernicze,
  • warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy,
  • przetwory z warzyw, owoców, orzechów,
  • jadalne mięso i podroby, jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich),
  • jadalne ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic,
  • przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków itp.,
  • jaja,
  • miód naturalny,
  • mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, mleko modyfikowane dla dzieci,
  • tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego,
  • owoce i orzechy,
  • słód,
  • skrobie, inulina, gluten pszenny,
  • nasiona i owoce oleiste,
  • przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka,
  • zupy i buliony i preparaty do nich,
  • lody,
  • tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych,
  • wody: mineralne, gazowane, aromatyzowane,
  • napoje bezalkoholowe (z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych),

POWIĄZANE ARTYKUŁY