Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lubinie w związku z występującym na terenie Niemiec wzrostem występowania zespołu hemolityczno-mocznicowego.
Od połowy maja na terenie Niemiec obserwowany jest wzrost występowania zespołu hemolityczno-mocznicowego, wywołanego prawdopodobnie spożyciem zanieczyszczonych patogennym szczepem Escherichia coli O104 surowych warzyw.
Pierwszymi objawami zakażenia są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części osób rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, a także płucach, mózgu i sercu.
Zakażenie przenosi się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osoba zakażoną w wyniku zaniedbań higienicznych.
W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lubinie przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych warzyw i owoców, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta.
Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, szczególnie w środowisku domowym, bardzo istotne jest zachowanie zasad higieny osobistej.