Kapuściano-pierogowy raj w Księginicach

40

Już po raz ósmy do Księginic zawitał Festiwal Kapusty i Pieroga. Oprócz degustacji smakowitych potraw można było posłuchać muzyki na żywo. Gwiazdą imprezy był Andrzej Rybiński. Także na najmłodszych czekało wiele atrakcji.

festiwal-kapusty-i-pieroga-5

Goście festiwalu mieli okazję skosztować licznych rodzajów pierogów oraz kapusty pod każdą niemal postacią.

– Jest to impreza, podczas której promujemy polskie, swojskie i ponadczasowe tradycje. Koła Gospodyń, które zgłosiły chęć udziału w konkursie kulinarnym, prezentują różne potrawy z kapusty oraz pierogi w różnych smakach – mówi Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin.

Pierogowe pyszności powstawały na oczach publiczności. Można było podejrzeć technikę lepienia pierogów czy też wykonywania ciasta i farszu. Chętnych do spróbowania tych specjałów nie brakowało. Były pierogi między innymi z ziemniakami, z mięsem, z szpinakiem, z kaszą gryczaną. Na gości księginickiego święta czekały także inne przysmaki, które szybko znikały ze stoisk. Nie zabrakło również konkursów kulinarnych z udziałem publiczności, na przykład na najmniejszego pieroga. 

festiwal-kapusty-i-pieroga-10

Dzieci też z pewnością się nie nudziły. Dla nich były zabawy z clownem, skakańce, eurobungee, strzelanie z łuku, malowanie twarzy i wiele innych ciekawych zajęć.

Nie brakło także muzyki – na scenie wystąpiły zespoły ludowe: Lubin, Koniczynki i Lejdis. Gościem specjalnym festiwalu był Andrzej Rybiński.

Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Lubin.

AT


POWIĄZANE ARTYKUŁY