Lukier to doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Jest nie tylko pyszny, ale i można stworzyć z jego pomocą efektowne dekoracje takich pyszności. Okazuje się, że przygotowanie lukru jest naprawdę proste. I to na tyle, że każdy może wykonać go samodzielnie w domu. Sprawdźmy więc jak zrobić domowy lukier na różne sposoby.
Prosty lukier z cukru pudru
Zarówno w internecie, jak i książkach kucharskich, czy też starych, babcinych zeszytach z recepturami znaleźć można różne przepisy na lukier. Różnią się one między sobą składnikami niezbędnymi do przygotowania, czy też tym, jaki rezultat otrzymamy. Warto bowiem wiedzieć, że rodzajów lukru jest naprawdę całkiem sporo. Jednak zdecydowanie najbardziej podstawowym i najprostszym w przygotowaniu jest klasyczny lukier cytrynowy. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie 2 składniki, czyli cukier puder oraz sok z cytryny.
Jak zrobić podstawowy lukier? Wystarczy, że do miseczki wsypiemy 2-3 łyżki cukru pudru oraz około 3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszamy całość. Ilość składników może się oczywiście różnić, w zależności od tego, ile lukru potrzebujemy. Gotowym lukrem możemy polać na przykład ostudzone ciasto. Po takim zabiegu potrzebuje on dosłownie kilkudziesięciu minut na zastygnięcie.
Warto wspomnieć też, że taki lukier można bez problemu przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Co więcej, jeśli zrobimy go za dużo, możemy go nawet zamrozić. Oczywiście później należy dodać do niego kilka kropel wody lub soku z cytryny, aby odzyskał odpowiednią konsystencję.
Przepis na lukier królewski
Królewski lukier doskonale sprawdzi się zarówno do polewania wypieków, jak i ich dekorowania. Od zwykłego, różni się konsystencją, kolorem oraz strukturą. Jego barwa jest idealnie biała, a po zastygnięciu robi się nieco twardszy i nie kruszy się tak szybko, jak najprostszy jego wariant.
Biały lukier przygotujemy z cukru pudru, białka jaja oraz soku z cytryny. Na jedno białko powinno przypadać około 150 g cukru pudru oraz dosłownie kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i miksujemy na wysokich obrotach, aż cała masa stanie się gęsta, kremowa i śnieżnobiała. Tak przygotowany lukier możemy nakładać na desery przy pomocy łyżeczki lub specjalnego rękawa do dekorowania wypieków. Ten drugi pozwoli nam tworzyć wspaniałe wzory lub napisy ozdobne.
Jak zrobić lukier plastyczny?
Lukier w wersji plastycznej wykorzystywany jest przede wszystkim do wykonywania ozdób na ciastach, a także do tworzenia tortów artystycznych. Najczęściej w swoich wypiekach wykorzystują go profesjonalni cukiernicy. Z takiego lukru można lepić właściwie dowolne figury i kształty, dzięki czemu często powstają z niego prawdziwe dzieła sztuki. Obecnie torty tworzone w ten sposób cieszą się ogromną popularnością. I nic dziwnego — wyglądają bowiem niezwykle efektownie! I choć jest to nieco bardziej wymagające, niż zrobienie zwykłego lukru, to możemy własnoręcznie przygotować taką masę plastyczną.
Jak zrobić lukier plastyczny? Będą nam potrzebne do tego następujące składniki:
-
2 i pół szklanki cukru
-
100 g glukozy w proszku
-
4 łyżeczki żelatyny w proszku
-
około 70 ml zimnej wody
Przygotowanie lukru zaczynamy od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Gdy będzie już gotowa, podgrzewamy ją w garnuszku wraz z glukozą. Musimy jednak uważać, aby nie zagotować całości, ponieważ w przeciwnym razie trzeba będzie zacząć przygotowania od nowa. Odstawiamy płyn do przestygnięcia, a następnie dodajemy do niego stopniowo cukier puder, nieustannie mieszając. Gdy masa będzie wystarczająco gęsta, przekładamy ją na blat i zaczynamy ugniatać, podsypując ją jednocześnie cukrem pudrem. Gotowy lukier plastyczny możemy wałkować, ugniatać i rozciągać, tworząc z niego tym samym fantastyczne i pyszne dekoracje.
Sposoby na kolorowy lukier
Wszystkie powyższe przepisy na lukier można zmodyfikować, dodając do nich odpowiedni barwnik. Taki kolorowy lukier jest bowiem jeszcze ciekawszą i bardziej efektowną ozdobą deserów. Lukier zabarwić można na właściwie dowolny kolor. Co więcej, możliwe jest też stopniowanie jego intensywności. Pytanie tylko, jak właściwie osiągnąć taki efekt?
Sposobów na zabarwienie lukru jest kilka. Pierwszy z nich przewiduje wykorzystanie tak zwanych barwników spożywczych. Można kupić je w wielu sklepach i dostępne są one w nich w różnych wariantach. Jeśli zależy nam więc na różnorodności wyboru barw, to będzie to fantastyczny wybór. Takie barwniki zapewniają też najbardziej intensywny efekt ze wszystkich dostępnych możliwości.
Jeśli chcemy zabarwić lukier, możemy użyć też składników pochodzenia naturalnego. Z pewnością większość z nas, ma je w domu. Kolor żółty uzyskamy, dodając do masy odrobinę kurkumy. Róż otrzymamy po dodaniu soku buraczanego lub malinowego, fiolet zaś dzięki jagodom. Możemy więc bawić się takimi składnikami, tworząc z nich unikalne kolory i świetne kompozycje kolorystyczne i to bez wydawania ani złotówki.