Jak wygląda proces wypalania kawy?

60

Nie od dzisiaj wiadomo, że to właśnie proces wypalania kawy ma największy wpływ na smak napoju, a także na jego moc. Kiedy więc zdecydujemy się na kupno kawy tam, gdzie kawa palona jest o wiele dłużej, to możemy być pewni, że sam napój będzie zdecydowanie bardziej aromatyczny, kawa mocniejsza, jednak delikatniejsza w smaku. Im dłużej ziarna kawy są wypalane, tym więcej wydobytych zostanie aromatów i właściwości. To dlatego najbardziej pożądana wśród smakoszy kawy jest wypalana rzemieślniczo, to tutaj bowiem możemy liczyć na tak doskonały smak, którego nie znajdziemy nigdzie indziej.

Kawa rzemieślnicza, czym różni się od innych kaw?

Kawa rzemieślnicza jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, a także mocniejsza. Możemy liczyć na to, że kawa nazwana w ten sposób była wypalana zdecydowanie dłużej niż inne odmiany, na skutek czego został wydobyty cały aromat. Palarnia kawy, która specjalizuje się w wypalaniu rzemieślniczym gwarantuje nie tylko o wiele korzystniejszy smak, ale także możemy zakupić kawę, która wypalana jest nie tylko na ciemno, ale także na jasno, czy średnio. Wszystko więc jesteśmy w stanie dopasować do naszych upodobań, a także mocy kawy, jaką możemy dla siebie zakupić. Smakosze kawy, którzy liczą na niezapomniany smak, jakość i aromat wybierają najczęściej kawę wypalaną rzemieślniczo.

Kawa speciality, kiedy warto ją zakupić?

Bardzo wiele osób, które uczynili swoisty bardzo ważny rytuał dnia z wypicia filiżanki kawy chce zdecydować się na zakup tej, która jakość i aromat będzie miała najlepszy ze wszystkich. Kawa speciality właśnie do takich należy, bo nie znajdziemy nigdy tak wyselekcjonowanych ziaren, a także idealnie dobranych parametrów już w trakcie uprawy kawowych ziaren. Specjalność i wyjątkowość zaczyna się bowiem już w momencie sadzenia ziarenek i kończy na procesie wypalania. Jeśli chodzi o kawę speciality to możemy zakupić taką, która została wypalona zaledwie kilka tygodni wcześniej. Mamy więc gwarancję zakupu tego, co jest rzeczywiście najwyższej jakości i da nam smak i zapach kawy, którego wcześniej nie poznaliśmy. Jest to jedna z wyjątkowych rodzajów kaw i przy tym najdroższa. Jednak, jeśli zależy nam na spróbowaniu wyjątkowych aromatów i zapachów, to rzeczywiście warto wypróbować właśnie kawę speciality.

Im dłuższy okres palenia kawy, tym lepszy smak

Kiedy chcemy zakupić dla siebie kawę wyjątkowo aromatyczną i mocną, to warto zdecydować się na gatunek, który wypalany był zdecydowanie najdłużej. Standardowo ziarna wypalane są w 250 stopniach w piecu, jednak te najtańsze kawy to wysoka temperatura w piecu, a także bardzo krótki okres palenia. Możemy więc wyczuć w smaku olejki, a także kawa zaczyna po jakimś czasie wytwarzać grudki na skutek bardzo dużej zawartości olejków w składzie. Kiedy proces spalania jest dłuższy, to nie tylko mamy do dyspozycji kawę, która da nam niezapomniany smak, mocny aromat, ale także będzie zdecydowanie zdrowsza. Kiedy chcemy więc mieć pewność, że decydujemy się na kawę, która jest najwyższej jakości, smaczna i przede wszystkim pochodząca ze sprawdzonych źródeł to warto zdecydować się na kawę speciality. Tutaj możemy bowiem łatwo otrzymać informację nie tylko o plantacji, sposobie uprawiania konkretnych ziaren, ale także procesie wypalania. Możemy więc być w pełni świadomi, jaką kawę pijemy i z jakiego powodu aromat kawy jest tak rewelacyjny. Wyłącznie taka kawa da nam zupełnie niezapomniane doznania, które są tak cenne dla smakoszy tego wyjątkowego i chętnie wybieranego od lat napoju, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.


POWIĄZANE ARTYKUŁY