Gotuję, bo lubię, bo to moja pasja

27

Gotowanie może stać się ich pasją! Sztuką, z którą będą szli przez życie, odkrywać nowe smaki, składniki i techniki kulinarne, o których wcześniej nie mieli pojęcia. W Gimnazjum Publicznym w Ścinawie odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego „Polskie dania czy fast food?”, który trwał pięć miesięcy. Uczestnicy projektu, którzy już mają za sobą warsztaty kulinarne w Leśnej Dolinie, Orzeszkowie, Krzelowie i Tymowej, tym razem gotowali w murach szkoły.

Pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy z firmy Lubinpex: Piotra Kasprowskiego, głównego szefa kuchni restauracji Oberża, Marcina Uchryńczuka, szefa restauracji Skarbek oraz Krzysztofa Kuśmierka, zastępcy szefa restauracji Skarbek, uczniowie przygotowali wspaniałe potrawy. Były to: grzanka z rukolą i łososiem wędzonym, tatar ze śledzia, sałatka wenecka oraz filet z kurczaka na kapuście pekińskiej podsmażanej ze śmietaną.

Na degustację przybyło wielu gości: Grażyna Matkowska-Rudomino, kierownik referatu oświaty, kultury i sportu Urzędu Miasta i Gminy w Ścinawie, panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Orzeszkowa, Krzelowa i Tymowej, prezesi lokalnych stowarzyszeń: Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gospodarczego i Kulturalnego Sołectwa Krzelów-Młoty Jezierzyca, Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Orzeszków, Ewa Baran – przedstawiciel LGD Kraina Łęgów Odrzańskich – bezpośredniego fundatora i instytucji nadzorującej projekt, rodzice oraz wychowawcy uczestników projektu.

W pierwszym semestrze roku szkolnego 2014/2015 przeprowadzono warsztaty kulinarne w Leśnej Dolinie, Orzeszkowie, Krzelowie, Tymowej i Ścinawie. Wszystkimi działaniami, przez pięć miesięcy, kierowali nauczyciele ścinawskiego gimnazjum, lokalni koordynatorzy – Ewa Czajkowska oraz Dariusz Kucner.

Celem projektu była nie tylko integracja zespołu uczniowskiego, orientacja zawodowa, ukazanie możliwości wykorzystania swoich uzdolnień, zainteresowań i pasji, ale przede wszystkim współpraca ze środowiskiem lokalnym, ukazanie młodzieży wartości zdrowego odżywiania, jego wpływu na nasze samopoczucie, rozwój a także pokazanie, że gotowanie jest naprawdę ciekawym zajęciem.

Projekt „Polskie dania czy fast food?” był już drugim przedsięwzięciem realizowanym przez Gimnazjum Publiczne w Ścinawie i Lokalną Grupę Działania Kraina Łęgów Odrzańskich w Prochowicach. Pomysłem o walorach zarówno dydaktycznych, edukacyjnych, jak i społecznych.


POWIĄZANE ARTYKUŁY