Gotują, że palce lizać

39

O sporym sukcesie mogą mówić gospodynie z gminy wiejskiej Lubin. Szynka Dziadka Ludwika, przygotowana przez Marię Krycką z Krzeczyna Małego, oraz farsz do pierogów Krystyny Hubki zostały nagrodzone w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
 

Szynka Dziadka Ludwika okazała się najsmaczniejsza w kategorii „produkty pochodzenia zwierzęcego”, a farsz do pierogów w kategorii „inne produkty regionalne”.

– Przepis pochodzi jeszcze z Willeńszczyzny i przekazała mi go moja mama – opowiada Krystyna Hubka z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiercieniu. – Przygotowuje się go ze startych surowych ziemniaków, przysmażonego boczku, mleka i surowego jajka. Wszystkie produkty należy podsmażyć – zdradza gospodyni.

Przepis na farsz pani Krystyny zgłosiła na konkurs Urszula Znamirowska z ośrodka doradztwa rolniczego. Jak przyznaje jego autorka, wcześniej został nagrodzony podczas konkursów lokalnych, organizowanych m.in. przez Gminny Ośrodek Kultury w Raszówce.

Ocenie komisji konkursowej, złożonej z przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, poddanych zostało 75 produktów i 12 potraw. Wszystkie, biorące udział w konkursie potrawy, to przysmaki regionalne wynikające ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu oraz wywodzące się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w województwie dolnośląskim.

Główny cel konkursu to identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach agroturystycznych i przez lokalnych wytwórców.

Fot. umwd.dolnyslask.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY