GIS ostrzega. Uwaga na grzyby!

53

Rozpoczął się sezon na grzyby. W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o ostrożność i przypomina, że grzyby mogą być przyczyną poważnych zatruć, prowadzących nawet do śmierci.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w ubiegłym roku z powodu poważnych zatruć niejadalnymi grzybami aż 80 osób trafiło do szpitala. Wśród hospitalizowanych były także dzieci. W niektórych przypadkach konieczne były przeszczepy wątroby. Siedem osób zmarło. Na szczęcie w powiecie lubińskim nie odnotowano w tamtym roku zatrucia niejadalnymi grzybami.

Zatrucia bardzo często dotyczą tzw. doświadczonych grzybiarzy, których gubi rutyna. Nie należy zbierać małych grzybów, gdyż w łatwo o pomyłkę. Grzyby powinny być zbierane do przewiewnych koszyków, nie należy wkładać ich do foliowych reklamówek, ponieważ powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie. GIS przestrzega, by nie zbierać grzybów w miejscach, gdzie występują skupiska odpadów, np. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Grzyby należy jeść bezpośrednio po zebraniu.

W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. W przypadku wystąpienia – po zjedzeniu grzybów – nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury ciała, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

GIS przypomina również, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające te owady, a udając się do lasu pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy.


POWIĄZANE ARTYKUŁY