Gimnazjaliści i łosoś w papilotach

49

Pogoda dopisała, humory również. Grupa gimnazjalistów ze Ścinawy, realizujących projekt edukacyjny „Polskie dania czy fast food”, dotarła do restauracji Oberża „Leśna Dolina” za Głogowem.

Podekscytowaną młodzież przywitali: szef kuchni „Lubinpex” Piotr Kasprowski, szef kuchni Oberża „Leśna Dolina” Marcin Książkiewicz oraz Marcin Uchryńczuk – szef kuchni Oberża „Skarbek” w Lubinie.

Uczestnicy projektu rozpoczęli swoją przygodę kulinarną od poznania historii „Leśnej Doliny”, w której podczas II wojny światowej przebywał Hermann Göring, jeden z najbliższych współpracowników Adolfa Hitlera.

W menu szefowie zaserwowali zupę krem z białych warzyw z naleśnikami ziołowymi z szyjkami rakowymi oraz łosoś w warzywach nazywany przez kucharzy „łososiem w papilotach”.

Kucharze przybliżyli zasady zdrowego odżywiania i racjonalnego komponowania posiłków, opartego na zdrowych produktach, które w obecnych czasach często zastępowane są przez gotowe dania typu fast food.

Najprzyjemniejszą częścią nauki gotowania była degustacja osobiście przygotowanych potraw. Wszyscy pracowali i bawili się wspaniale.

Wrażenia opisane przez gimnazjalistów:

Jagoda: „Na wyjeździe dowiedziałam się wielu rzeczy, np. jak przyrządzić kilka potraw. Najbardziej podobało mi się przyrządzanie łososia. Najsmaczniejszą potrawą była zupa. Z dzisiejszego projektu jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że taki wyjazd odbędzie się ponownie”.

Patrycja: „W restauracji Oberża najbardziej spodobało mi się przygotowywanie naleśników i oczywiście sam fakt, że pomagali nam fantastyczni szefowie kuchni, którzy mają wielki talent do gotowania. Myślę, że to ciekawe doświadczeni, że wspólnymi silami przygotowaliśmy tak wytrawne dania, które następnie zjedliśmy, były pyszne”.

Karolina: „Najbardziej utkwiła mi w pamięci nauka filetowania łososia. Szefowie kuchni pokazali nam łatwe do zrobienia dania. Uważam, że był to fajnie spędzony czas w kuchni i gotowanie z profesjonalnymi kucharzami”.

Karolina: „Dzisiejszy wyjazd był świetny, bardzo mi się podobało. Najbardziej zapamiętałam mieszanie ciasta naleśnikowego wielkim, profesjonalnym blenderem. Cieszę się, że mogłam przeżyć niesamowite przygody i nauczyć się czegoś nowego wraz ze znajomymi”.

Magda: „Wyjazd do restauracji Oberża będę wspominać pozytywnie. Mogliśmy zobaczyć jak gotują zawodowi kucharze i gotować z nimi smaczne i zdrowe dania, których mogliśmy na koniec spróbować . Było przy tym wiele zabawy”.

Martyna: „Wycieczka była ciekawie i starannie zorganizowana. Wszyscy świetnie się bawiliśmy, przyrządzając pyszne dania pod okiem kucharzy. Cały czas towarzyszył nam uśmiech i dobry humor”.

Dawid: „Mieliśmy okazję gotować z szefami kuchni w Leśnej Dolinie. Przy wspaniałej atmosferze przygotowaliśmy pyszne potrawy, których później skosztowaliśmy przy wspólnym stole. Dzięki naszym nauczycielom, mogliśmy przez chwilę zapomnieć o szkole i poczuć się jak prawdziwi kucharze”.

Projekt „Polskie dania, czy fast food?” jest cyklem warsztatów edukacyjno-kulinarnych angażujących młodzież gimnazjalną w poszukiwanie regionalnych przepisów kucharskich, spisanie ich i utrwalenie w postaci elektronicznej książki kucharskiej a także broszury, która pozostanie w szkole i zostanie przekazana partnerom wspierającym nas w realizacji projektu.
Już wcześniej nasi ścinawscy gimnazjaliści uczestniczyli w różnych działaniach, których celem była integracja młodzieży. Pomysł stanowi naturalną kontynuację wcześniejszych działań. Tym razem organizatorzy sięgnęli po modną ostatnio dziedzinę sztuki kucharskiej.

Głównym celem projektu jest poznanie, zrozumienie i zainteresowanie gimnazjalistów tradycjami kulinarnymi oraz integracja młodzieży pochodzących z różnych miejscowości i środowisk. Niezmiernie ważne jest również poznanie tradycji kulinarnych grup etnicznych, które zasiedlają okoliczne gminy oraz zainspirowanie uczniów do zainteresowania się problematyką kulinarną, przybliżanie tradycji regionalnych. Kolejnym istotny to poznanie przez młodzież własnych predyspozycji i możliwości, które mogą wpłynąć na wybór przyszłej ścieżki kształcenia i kariery zawodowej.

Grantodawcą projektu jest Stowarzyszenie LGD "Kraina Łęgów Odrzańskich" z Prochowic, Plac Kopernika 6. Jest on realizowany przez Gimnazjum Publiczne w Ścinawie w ramach programu ”Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.


POWIĄZANE ARTYKUŁY