Dolnośląskie stoły wigilijne

36

Dolnośląska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem kulinarnym. Zależność tę dostrzec można w okresie świat Bożego Narodzenia, kiedy przygotowuje się potrawy świąteczne. Okazją do poznania najróżnorodniejszych bożonarodzeniowych smaków tego regionu będzie impreza, która odbędzie się w sobotę 14 grudnia w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.

Dwadzieścia sześć kół gospodyń wiejskich, po jednym z każdego powiatu Dolnego Śląska, zaprezentuje tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe.

– Celem wystawy jest promocja oraz kultywowanie różnorodności tradycji i zwyczajów wigilijnych, które są nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Do udziału zapraszamy przede wszystkim te koła gospodyń wiejskich, które nie uczestniczyły jeszcze w prezentacjach – wyjaśnia Izabela Michniewicz z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Organizatorzy imprezy to Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i współfinansowana ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Szczegółowych informacji dotyczących udziału w prezentacjach udziela Izabela Michniewicz, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71 339 80 21 wew. 152.


POWIĄZANE ARTYKUŁY