Do Buszkowic na ziemniaka

22

Ziemniak to najbardziej pospolite warzywo, a jednak zasłużyło na to by mieć swoje święto. W Buszkowicach w gminie Ścinawa już po raz ósmy odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka.

Jak smaczny jest ziemniak, mogli się przekonać zaproszeni goście, kosztując czternastu potraw, których był on głównym składnikiem. Wszystkie te smakołyki przygotowały gospodynie ze Stowarzyszenia „Razem dla Buszkowic”, za co zostały nagrodzone.

Starosta lubiński Adam Myrda specjalnie na tę okoliczność powołał trzyosobową komisję w składzie: proboszcz Olszan ks. Daniel Biszczanik, przewodnicząca GKRPA w Ścinawie Renata Kudzia oraz przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” PeBeKa w Lubinie Ireneusz Pasis. Komisja miała za zadanie wybrać najlepszą potrawę, ale okazało się, że wszystkie dania smakowały wyśmienicie, dlatego wszystkim paniom przyznano pierwsze miejsce.

– Podjęliśmy naprawdę słuszną decyzję, wszystko było bardzo smaczne. Nie wyobrażałem sobie do tej pory, że z tak prostego warzywa, jakim jest ziemniak, można przygotować tak wyśmienite potrawy – mówi Ireneusz Pasis, przewodniczący jury.

Obchodzone już od kilku lat Święto Pieczonego Ziemniaka stanowi znak firmowy Buszkowic.

– Inni mają dożynki, a my mamy Święto Pieczonego Ziemniaka. Chcemy się integrować i aktywizować mieszkańców oraz podtrzymywać tradycję – mówi sołtys Buszkowic i zarazem organizator imprezy Jan Śliwa.

– W tym roku odwiedziło nas ponad 80 osób, z czego bardzo się cieszymy. Organizacyjnie wsparł nas pan Ireneusz Pasis, burmistrz Ścinawy Krystian Kosztyła i jak co roku starosta lubiński Adam Myrda, którzy dziś są tutaj obecni i razem z nami świętują – dodaje gospodarz imprezy Jan Śliwa.

Od pierwszych do ostatnich chwil zabawy uczestnikom towarzyszył świetny humor i bardzo miła atmosfera. Do tańca przygrywał zespół Zibi Band.


POWIĄZANE ARTYKUŁY