Dni bezciastkowe, czyli opowieść o lubińskiej gastronomii

6484

Gdzie się bywało, co się jadło i czym popijało – o tym będzie mowa podczas spotkania z dr. hab. Romualdem Łuczyńskim, autorem książki o powojennej gastronomii w Zagłębiu Miedziowym. Wydarzenie przygotowało Muzeum Historyczne w Lubinie, a jego uczestnicy będą mieli szansę zdobyć bezpłatny egzemplarz książki.

Fot. Krzysztof Raczkowiak/Muzeum Historyczne w Lubinie

Lokale gastronomiczne to nie tylko forma działalności gospodarczej. To miejsca, gdzie utrwalane i rozwijane są nasze zwyczaje i tradycje – bez względu na to, czy mówimy o barze mlecznym, klimatycznej kawiarni czy eleganckiej restauracji. Spotykamy tam innych ludzi, obserwujemy ich, czasem rozmawiamy o najróżniejszych sprawach. Miejsca te doskonale pokazują, jak zmieniają się nasze gusta i obyczaje.

W wydanej niedawno książce Romuald Łuczyński przedstawia blisko 40 lat gastronomii w Legnicko-Głogowskim Zagłębiu Miedziowym. Autor jest wykładowcą Uniwersytetu WSB Merito we Wrocławiu, badaczem historii Dolnego Śląska i redaktorem naczelnym czasopisma „Sudety. Przyroda. Kultura. Historia”. Teraz sięgnął do archiwalnych dokumentów, fotografii i notatek prasowych, by zebrać interesujące informacje nie tylko o gastronomii w Lubinie, Legnicy, Polkowicach i Głogowie, ale też o małych, wiejskich lokalach oraz tych, które przez lata funkcjonowały w zakładach przemysłowych.

Lubinianie będą mogli bliżej poznać i samego dr. Łuczyńskiego, i jego najnowszą opowieść podczas spotkania w Ratuszu, które rozpocznie się w poniedziałek, 28 października, o godz. 17.00. Pierwotnie prelekcja zatytułowana „W dni bezciastkowe lody tylko owocowe” zaplanowana była na 21 października, ale ze względów losowych konieczne było jego przełożenie. Wśród uczestników spotkania organizatorzy rozlosują pięć bezpłatnych egzemplarzy książki.

Fot. Muzeum Historyczne w Lubinie

POWIĄZANE ARTYKUŁY